perjantai 24.5.2019 Tuukka, Touko

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Eskolan kyläkoulu sai emokoulun 500 kilometrin päästä – Pulkonkoskella pärjätään vielä ilman temppuja

Eskolan kyläkoulun aktiivi Miia Tiilikainen kertoi Tulevaisuuden koulu -tapahtumassa ainutlaatuisesta kyläkoulusta, jossa kyläkoulun ja emokoulun välillä on matkaa 500 kilometriä. (Kuva: Jussi Kumpulainen)

– En tiedä vielä mitä, mutta jotain lakia tulette rikkomaan.

Tämän lauseen Keski-Pohjanmaalla Kannuksen kaupungissa sijaitsevan Eskolan kyläkoulun aktiivit ovat kuulleet viime vuosina useasti.

Eskolan kyläläiset halusivat säilyttää pienen kyläkoulunsa, joten he aloittivat ennakkoluulottoman kokeilun Uudellamaalla sijaitsevan Lapinjärven kunnan kanssa.

Lyhykäisyydessään näin: Lapinjärven kunta vastaa 500 kilometrin päässä sijaitsevan Eskolan kyläkoulun toiminnasta. Se maksaa opettajan palkan, koulukiinteistön vuokran, hoitaa kouluruoat ja niin edelleen.

Kolmevuotista kokeilua viriteltiin pitkään, käytäntöön se pääsi tämän lukukauden alusta.

Miia Tiilikainen, yksi kokeilun aktiiveista kertoi projektista torstaina Kunnonpaikassa pidetyssä Tulevaisuuden koulu -tapahtumassa.

Tapahtumassa mainittiin useasti, että pienet kyläkoulut ovat äärettömän tärkeitä pienille kyläyhteisöille.

Maaningan Pulkonkosken koulun rehtori Pasi Seppänen ei töiltään ehtinyt Tulevaisuuden koulu -tapahtumaan, mutta hän tietää muutenkin, että kyläkoulun lakkauttaminen voi olla kuolinisku koko kylälle.

Pulkonkosken 35 oppilaan koulussa tilanne on kuitenkin vielä hyvä.

– Oppilasmäärä on kasvamaan päin. Yläkerran osastolta on tullut vihreää valoa koulun jatkumiselle, joten olen ihan luottavaisin mielin, Seppänen pohtii koulun tulevaisuutta.

Lue lisää 5.12. Uutis-Jousesta

Jätä kommentti

*