maanantai 12.7.2020 Hermanni, Herkko, Herman

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

”EU:ssa on jälleen unohdettu Suomen erityisolosuhteet”

Kun maaninkalainen konkaripoliitikko, entinen kansanedustaja ja Euroopan parlamentin jäsen Mirja Ryynänen valittiin EU-parlamenttiin vuonna 1995, kaikki oli monella tapaa toisin. Suomi oli juuri liittynyt Euroopan unioniin kesken toimikauden.

– Hypättiin liikkuvaan junaan. Kenelläkään meistä edustajista, avustajista tai virkamiehistä ei ollut siitä työstä aiempaa kokemusta. Innostus oli kuitenkin kova, Ryynänen muistelee.

Takana olivat vaikeat jäsenyysneuvottelut, joissa kansa jakautui kahtia. Kyse oli Suomelle isoista asioista ja erityisesti maatalouden asemasta.

– Maanviljelijät olivat se ryhmä, jossa jäsenyyden vaikutukset alkoivat näkyä heti. Muihin yhteisen kauppapolitiikan vaikutukset heijastuivat viiveellä.

Mepeillä oli täysi työ tehdä Suomen erityisolosuhteet, kuten kylmä ilmasto, harva asutus ja pitkät välimatkat, tunnetuiksi EU-kumppaneille. Myös suomalainen kestävän kehityksen metsätalous oli heille uutta.

– Asioiden selventämisessä onnistuttiin hyvin, mutta työtä piti tehdä kovasti.

Ryynänen jatkaa, että kun katsotaan tämän päivän EU-keskustelua, vaikutelma on, että Suomen erityisolosuhteet on taas unohdettu.

– Nyt on taas väännettävä samoista asioista. Onneksi meillä on osaavia edustajia tätä työtä tekemään, Ryynänen sanoo.

Lue lisää 23.5. Uutis-Jousesta

Maaningalla asuvalle Mirja Ryynäselle Euroopan unioni merkitsee ennen kaikkea turvallisuutta ja rauhaa, jonka vaalimiseksi koko yhteisö on aikoinaan perustettu. (Kuva: Erkki Ryynänen)

Jätä kommentti

*