sunnuntai 18.8.2019 Leevi

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Ihmeselviytyjä luonnon ankarissa olosuhteissa

Urpiaiset hyödyntävät ankarissa olosuhteissa talventörröttäjien siemeniä. Se on viimeinen keino pysyä hengissä kovilla pakkasilla. (Kuva: Janne Taskinen)

Pakkanen paukkuu –28 asteessa ja luonto tuntuu elottomalta ankarissa olosuhteissa – kunnes auringon aamupäivän kajosta pölähtää näkyviin parinkymmenen urpiaisen eloisa parvi.

Ruoka on tiukassa kylminä talvipäivinä ja varsinkin nyt, kun kaikki tuntuu olevan umpijäässä ja piilossa puolimetrisen hangen alla. Urpiaiset ovat kuitenkin tottuneet löytämään siemenravintoa luminietosten keskeltä.

Talventörröttäjät ovat niiden viimeisiä hengenpitimiä. Kun mitään muuta ei ole enää tarjolla, silloin kelpaavat takiaisten, ohdakkeiden, pietaryrtin, nokkosten ja koiranputkien siemenet.

Pohjoisen lintuina urpiaiset ovat sopeutuneet elämään arktisissa olosuhteissa, mutta joskus niidenkin on pakko turvautua ihmisten apuun. Silloin ruokintapaikoille saattaa kokoontua isoja parvia nälkäisiä siivekkäitä.

Auringonkukansiemenautomaattien äärellä urpiaiset altistuvat monille vaaroille, joista herkästi tarttuva salmonella-virus ja pedot kissojen, varpushaukkojen ja varpuspöllöjen muodossa ovat pahimmasta päästä.

Lue lisää 31.1. Uutis-Jousesta

Jätä kommentti

*