tiistai 11.8.2020 Sanna, Susanna, Sanni, Susanne

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Ihmisen tarina -lyhytdokumentti: Mietteitä luonnosta – Kauko Siidoroff

Kevät, heti lumienlähdön jälkeen on parasta aikaa seurata luonnon heräämistä. Välttämättä sitä ei tarvitse mennä oman mökin rappusia pidemmälle.

– Minulla oli sellainen tapa, että muut jäivät nukkumaan, mutta minua ei tarvinnut herättää. Lähdin aamulla yhdeltä, ja kun muut alkoivat herätä viiden aikaan, minulla oli sotilaspakki täynnä siivottuja ahvenia, siilinjärveläinen Kauko Siidoroff kertoo.

Yölliset kalastusretket Runnin Neulapadolle olivat mieluisa harrastus. Jo pikkupoikana Siidoroffin kesäyöt menivät luonnossa liikkuen.
– Minä olin silloin seitsemän vuotta, kun muutettiin Runnille.

Yöllinen rauha ja hiljaisuus tekivät Siidoroffiin lähtemättömän vaikutuksen. Vielä tänäkin päivänä kesäöiset metsäretket kuuluvat Kaukon elämään.

Luonto on aina ollut tärkeä osa Siidoroffin elämää. Naava puissa, mehiläisten pesäpaikan valinta ja monet muut merkit ovat kertoneet Siidoroffille tulevat tapahtumat lähiaikojen säästä.

Vuorovaikutus luonnon kanssa näkyy myös lukuisina linnuille ja oraville tehdyillä pesäpöntöillä pihapiirissä ja lähimetsässä.

Vuosikymmenten aikainen luonnon seuraaminen ja tarkka kirjanpito vuosikierrosta ovat tuoneet mukanaan myös ennusmerkit, joilla tulevaa säätä voidaan ennustaa.
– Helsingissä asuessani varma talven merkki tulevasta lumisateesta oli, kun Rovaniemeltä tulevan junan päällä oli lunta. Tasan kolme viikkoa siitä Helsinki sai ensilumen.

Luonto on muuttunut ja ennusmerkit sen myötä. Onko kysymys ilmastonmuutoksesta, vai jostain paljon laajemmasta asiasta?

Katso lyhytdokumentti tästä:

Jätä kommentti

*