sunnuntai 7.6.2020 Suvi, Roope, Robert, Robin

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Ihmisen tarina -lyhytdokumentti: Raija Penttinen – Siunattu leipä

Raija Penttisen kodissa ruisleivän tekeminen kuuluu vieläkin lähes jokaviikkoisiin askareisiin.

Muuruvedellä syntyneelle Raija Penttiselle on leipominen ollut aina lähellä sydäntä. Lapsena äidiltä saadut opit ja leivonnan salat ovat kantaneet tänne saakka.

Niinimäen kansakoulun jälkeen Penttinen kävi talouskoulun ja kodin ulkoinen työura alkoi kotiapulaisena. Jokaviikkoinen ruisleivän leipominen oli hyvää oppia tulevaisuuteen nuorella kotiapulaiselle.

Leipominen on kulkenut mukana myös kahvila-ravintoalan ammattikoulun käyneen Penttisen myöhemmässä elämässä. Erilaiset juhlat, häät ja hautajaiset ovat saaneet kattaukset Penttisen käsien kautta.

Vuonna 1972 Raijan elämänkirjassa aukeni uusi sivu. Kesäisenä keskiviikkoiltana Halssin lavalla nuori herrasmies vei hänet tangon pyörteisiin. Siitä alkoi Raijan ja Kalervon yhteinen taival. Kahden vuoden kuluttua, yhdessä tanssitun tangon jälkeen, nuoripari avioitui ja Raijasta tuli emäntä Kolmisoppeen Kalervon kotitilalle.

Talkootyöt ovat olleet aina lähellä Raijan sydäntä. Erilaisiin tapahtumiin ruoanvalmistus ja leipominen ovat olleet Raijalle luontainen osa. Kotona tehty ruisleipä on ollut näissä tapahtumissa olennainen osa.

Eläkkeelle siirtyessään Raija ja Kalervo muuttivat uuteen kotiinsa Kortteisenmäelle. Ruisleivän tekeminen uudessa kodissa kuuluu vieläkin lähes jokaviikkoisiin askareisiin.

– Toivon, että ruisleipää ja sen perinnettä kunnioitettaisiin. Meillä on ollut aikoja, jolloin leipää ei juurikaan ole ollut. Siihenkin vähäiseen leipään on pitänyt lisätä vielä puun kuorta jatkoksi.

Katso lyhytdokumentti tästä:

Jätä kommentti

*