sunnuntai 7.6.2020 Suvi, Roope, Robert, Robin

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Ihmisen tarina -lyhytdokumentti: Väinö Ruuskanen – autotallin aarteet

Rompepäivät ja kirpputorit kuuluvat olennaisena osana Väinön elämään.

Koneet ovat aina olleet lähellä Väinö Ruuskasen sydäntä.  Maanviljelijäperheeseen -40 luvun alussa syntyneestä pojasta tuli jatkaja kotitilalleen, mutta vuosikymmenet vierähtivät myös kaivinkoneen ohjaimissa.  Mielenkiinto keräilyyn heräsi kaivettuihin roskamonttuihin heitetyistä tavaroista. Mopedit, moottorisahat ja lukuisat muut koneet ja laitteet ovat saaneet uuden elämän hautaamisen sijaan.

Koneita on nyt kertynyt Tuovilanlahden pihapiiriin kolmen autotallillisen verran. Lisäksi niitä on esillä paikallisessa museossa ja vanhalla kotitilalla.  Autotalleista löytyy maamoottoreita, lähes 400 toimintakuntoista moottorisahaa, mopedia ja aarteena entisöitävänä oleva Plymouth- henkilöauto.

Harvinaisuuksia ovat myös vanhat Be-Bo- ja Raket moottorisahat, sekä Tavinsalmelta pelastettu vanha Chrysler.

Näkemänsä pohjalta on helppo yhtyä Adolf Ehrnroot on sanoihin: ” Kansa, joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten.”

– Kyllähän sitä toevos, että nuoret säelyttäs vanhoo  käättökeleposta tavaroo, eikä heittäs sitä poes.  Siitähän sitä tietää minkälaesta elämä on ennen ollut. Minä toevosin, että he kunnioittasivat sitä.

Katso lyhytdokumentti tästä:

Jätä kommentti

*