sunnuntai 9.8.2020 Erja, Eira

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Ihmisen tarina -lyhytdokumentti: Vladimir ”Vallu” Nikolskij – Lemmenjoen kullankaivaja:

Se on vaatinut paljon perheeltäni, että olen ollut pois heidän luota yli 30 kesää. Onnekseni he ovat hyväksyneet sen, Vallu sanoo.

Ensimmäisen kosketuksen kultaan Vladimir Nikolskij (Vallu) sai tavattuaan Lemmenjoella kullankaivaja Aatos Flinkin. Aatos oli kaivanut kultaa Morganojaan laskevalla Kotaojalla vuosikaudet ja hän otti Vallun repsikaksi.

Aatoksen kuoltua Vallu siirtyi kaivamaan Puskuojalle yhdessä Vilho Ollikaisen (Villen) kanssa. Kivikkoinen valtaus oli kaukana, kymmenien kilometrien päässä lähimmiltä maanteiltä ja kulta syvällä turpeen ja suurten kivien alla.

Kivikkoinen oli myös Lemmenjoella yli 30 vuottaa kultaa kaivaneen Vallun elämän alkutaival. Sodan sytyttyä Vallu lähetettiin vuoden ikäisenä sotalapseksi ruotsiin. Kolmen vuoden kuluttua hän palasi kotiin Helsinkiin, täysin kielitaidottomana.

Vanhemmat puhuivat venäjää ja samaan aikaan sotalapsena saksasta palannut sisko puhui vain saksaa. Koulu alkoi suomenkielisessä koulussa vain muutaman suomenkielisen sanan turvin.

Elämä jatkui ja se toi mukanaan musiikin. Ensin koulubändit, sitten kapakat ja tanssilavat. Kokoonpanot vaihtuivat, mutta vanha läskibasso seurasi Vallun mukana. Jazz vaihtui tanssimusiikkiin ja maata kierrettiin Pirkko Mannolan, Henry Theelin ja monen muun tuon ajan tunnetun solistin kanssa.

Varsinaisen elämäntyönsä Vallu teki Kuoreveden Hallin koelentueessa koelentäjänä. Tutuiksi tulivat Fouga Magisterit ja Saab Safirit. Huolto- ja koelennot kohdistivat maamme lentotukikohtiin, myös Rissalaan.

Myöhemmällä iällä Valu opiskeli kultasepäksi ja suoritti kultaseppämestari tutkinnon. Lukuisat Puskuojalta löydetyt hiput ovat taipuneet hänen käsissään taidokkaiksi koruiksi ja koriste-esineiksi.

Vallu lopetti kullankaivamisen runsaat 10 vuotta sitten. Ville kuoli hieman aiemmin. Hänen tuhkansa Vallu vei tunturiin, lähelle heidän valtausta, jossa he viettivät lähes 20 yhteistä kesää.

– Näitä vanhoja aikoja on nyt hyvä muistella vanhojen kaivuuystävien kanssa.

Yksi Vallun hyvistä ystävistä on Siilinjärveläinen kullankaivaja Elsa Salo, joka kaivoi miehensä Voiton kanssa naapurissa Puskun putouksella.

Katso lyhytdokumentti tästä: 

Kommentit

  • Lauri Vaahtoniemi, Kokkola

    Kiitos hienosta dokumentista.
    Olen saanut olla vieraana muutaman kesäpäivän Vallun valtauksella Puskuojalla vuonna 2007. Tämä elokuva näyttää Vallun juuri sellaisena kuin hän oli tuolloinkin. Kiitos siitä.

Jätä kommentti

*