Siilinjärvellä sijaitsevaan Tarinan sairaalamuseoon pääsee nyt tutustumaan virtuaalisesti

Kuvakaappaus virtuaalikierroksesta.
Jussi Kumpulainen

Jussi Kumpulainen

Siilinjärvellä sijaitsevaan Tarinan sairaalamuseoon pääsee nyt tutustumaan virtuaalisesti. Virtuaalinäyttelyllä juhlistetaan Tarinan sairaalamuseon 40-vuotista taivalta.

Verkkopalvelussa esitellään museokiinteistön ja sairaanhoitopiirin historiaa. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa vanhoihin esineisiin ja valokuviin.

Virtuaalinäyttelyyn pääset tutustumaan tästä.

Historiaa on elävöitetty lyhyillä näytelmäkohtauksilla, joissa tutustutaan muun muassa leikkaussalin oppituntiin ja nähdään Kuopion ensimmäinen naislääkäri Eva Piispanen (1877-1950) pohtimassa tuberkuloosipotilaan hoitokeinoja. 

Kokonaisuuden ovat toteuttaneet yhteistyössä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Savonia-ammattikorkeakoulu. Yhteistyön tuloksena syntyneen verkkosivun sisältö on valtakunnallisesti merkittävä kokonaisuus, sillä sinne on tallennettu monipuolisesti sekä sairaanhoitopiirin museokiinteistö että sairaanhoitopiirin historiaa.  

– Vaikka toiminta museossa päättyy, KYSillä on nyt uudenlainen mahdollisuus tallentaa ja hyödyntää sairaanhoitopiirin historiaa sekä jakaa historiatietoa, kertoo sairaanhoitopiirin taideasiantuntija Henna Hietainen Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Savonian musiikin opiskelijat ovat luoneet vaikuttavan äänimaailman tanssielokuvaan ”Hetken olen”, joka näyttää kahden tanssijan silmin matkan sairaanhoidon maailmaan. Teos johdattaa katsojat muun muassa pelon kautta voimaantumiseen, inhimillisiin tunteisiin, joita sairaanhoito voi pitää sisällään. 

– Yhteistyö Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa on ollut alusta saakka sujuvaa. Opiskelijat ja ohjaavat opettajat ovat tehneet valtavan työn Tarinan museokiinteistön ja sairaanhoitopiirin historiaa tallentaessaan, kertoo sairaanhoitopiirin asiakkuuspäällikkö Merja Ålander.  

Museoesineet pakataan varastoon odottamaan mahdollista valtakunnallisen sairaalamuseon perustamista, tai muunlaista näyttelytoimintaa. 

Kommentoi