keskiviikko 12.8.2020 Klaara

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Kesän kimalaiskinkerit – luonnonmukaisempi viljely auttaa pölyttäjiä

Runsaslukuinen ja laajalentoinen tarhamehiläinen on tehokkain pöyttäjä.

Kimalaisia, mehiläisiä ja ampiaisia pöristelee taas pitkin maita ja mantuja, mutta onko niitä paljon vai vähän? Loppuvatko ne kokonaan, uutiset maailmalta kertovat edelleen valtavista mehiläiskuolemista. Vai onko peräti aallonpohja tavoitettu, sillä monin paikoin niitä on näkynyt runsaasti.

Otetaanpa siitä selvää sieltä, missä tietoa on. Kiperää kysymystä avaa maastotutkimuksista tavoitettu Suomen ympäristökeskuksen Biodiversiteettikeskuksen tutkija, agroekologi Marjaana Toivonen:

– Suomessa ei ole koskaan seurattu pölyttäjien määriä, vaan arviot perustuvat pölyttäjille soveliaiden elinympäristöjen häviämisen seurantaan, jonka perusteella voidaan arvioida luonnonvaraisten pölyttäjien kantojen vähentyneen, hän sanoo.

– Kasvinsuojeluaineet tulevat sitten huonona kakkosena peliin mukaan, sillä niiden vaikutus luontoon ei ole tarkkuustyötä, vaikka usein niin annetaan ymmärtää, vaan ellei se heti tapa, niin ne voivat heikentää hyödyllisten hyönteisten toimintakykyä ja altistaa niiden tuhoutumisen.

Vuosittain villien pölyttäjien määrät vaihtelevat paljon, vaihtelun suurin muuttuva tekijä on sää. Alkukesän hyvän sään aikana luonto kukoisti tuottaen muita hyönteisiä kimalaisten toukkien ruuaksi.

Tähän aikaan pesissä ovat kannat runsaimmillaan ja ne purkavat uutta sukupolvea lentämään kukasta kukkaan. Kolea heinäkuu on kuitenkin kurittanut kukkivia kasveja jättäen esimerkiksi horsman sadon heikonlaiseksi. Pölyttäjät joutuvat lentämään yhä pitempiä matkoja askareissaan.

Yksittäisiin ravintopaikkoihin voi tulla tungosta ja silloin voi näyttää, että niitä olisi enemmän kuin ennen. Uutisissa paljon parveilevat mehiläisparvet puiden oksilla ovat usein seurausta pesien liikakansoituksesta sekä koleiden kelien tuomasta ravintopulasta.

Lue lisää 25.7. ilmestyneestä Uutis-Jousesta

 

Jätä kommentti

*