sunnuntai 18.8.2019 Leevi

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

”Kyläyhdistyksissä on hämmästyttävän monipuolista toimintaa”

Merja Kaija kädessään Ikäihmiset kiinni lähiyhteisöön -hankkeen esite. Kyseessä on Pohjois-Savon Kylät ry:n hallinnoima, käynnissä oleva projekti. (Kuva: Matti Ihatsu)

Suomessa on voimia ja päättäjiä, jotka eivät arvosta maaseutua. Heidän mielestään asuminen pitäisi keskittää kaupunkeihin, vaalia ja kasvattaa vain muutamaa valtakunnanosakeskusta.

Tätä ajattelutapaa vastustetaan maaseudun puolesta työtä tekevissä järjestöissä, kuten Pohjois-Savon Kylät ry:ssä, jonka kyläasiamiehenä toimii Merja Kaija.

Yhdistys perustettiin vuonna 1993 toimimaan pohjoissavolaisten kylien yhteenliittymänä ja kylätoiminnan edistäjänä. Yhdistyksen kattojärjestönä toimii Suomen Kylät ry, jonka siipien suojassa toimivat myös EU:n maaseuturahoitusta myöntävät Leader-ryhmät.

Kaijan lisäksi Pohjois-Savon Kylät ry:ssä työskentelee kaksi ja puoli henkilöä projektien parissa.

– Kylillä toimitaan vapaaehtoispohjalta, joten siellä ei ole kellään aikaa laajempaan koordinointiin. On siis hyvä, että tällainen maakunnallinen kyläkoordinaattori on aikoinaan perustettu ja saatu siihen työntekijöitä, Kaija sanoo.

P-S:n Kylät ry:llä on jäsenyhdistyksiä noin 70, kun kaikkiaan maakunnassa on noin 300 kylää. Uusiakin asukas- ja kyläyhdistyksiä syntyy.

– Uuden yhdistyksen perustamista kannattaa harkita, jos alueella ei ole ennestään muuta toimijaa. Näin kävi esimerkiksi Siilinjärvellä viime vuonna, jolloin tänne perustettiin Siilinjärven asuinalueet ja kylät ry. Usein kirkonkyliltä puuttuu oma asukasyhdistys, tällainen perustettiin hiljattain Leppävirralle.

– Kylillä tapahtuu myös toimijoiden yhdistymisiä. Tämä voi olla paikallaan, jos samat ihmiset toimivat monessa eri yhdistyksessä, Kaija pohtii.

Lue lisää 31.1. Uutis-Jousesta

Kommentit

  • Aattelija

    Kannattaisi aina ajaa omaa asiaansa ja jättää toisenlaisen ajattelutavan vastustaminen. Positiivisuudella pääsee pidemmälle kuin negatiivisuudella.

Jätä kommentti

*