maanantai 17.6.2019 Urho

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

LUKIJAN KYNÄSTÄ: Menikö nappiin taksiuudistus?

Tänä vuonna uudistettiin Kelan potilaskuljetusta. Eikä monikaan taksi kaiketi kuulu tähän kyseiseen rinkiin. Vain harvat ja valitut. Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä tähän kyseiseen uudistukseen ja ymmärrän hyvin, että miksi.

Eräs iäkkäämpi tuttavani asustelee läänin itärajan tuntumassa ja hänellä on hoitosuhde silmäsairauden vuoksi Helsingissä. Täältä kun lähtee varhain aamulla Kelan kyydillä tutkimuksiin, niin aikaa vierähtää tunti jos toinenkin ennen kuin perillä ollaan kuljettajan avustuksella.

Sairaalassa tutkimukset kestävät tunnin tahi puolitoista. Kelan uusien säännösten mukaan kyseinen kyyti ei saa jäädä odottelemaan asiakasta, vaan hän joutuu aloittamaan paluumatkansa yksin. Kela kun ei kuulemma odottamisesta maksa.
Kun vihdoin tutkimukset on saatettu loppuun ja kotimatka voisi alkaa, sairaala alkaa haeskella sopivaa kyytiä, että potilas saataisiin kunnialla kotiosoitteeseen. Tämäkin vie oman aikansa.

Sääliksi käy niitä vanhuksia, jotka kyseiseen rumbaan joutuvat. Ajan saatossa kyytikin saapuu ja kotimatka voi alkaa aivan ventovieraan kuljettajan ohjastamana. Edessä päin kulkee aamullinen kyyti tyhjillään. Eli kaksi taksia kulkee saamaan suuntaan samanaikaisesti yhtä ja samaa asiakasta kuljettaen. Välimatkaa niillä on 100 ja risat kilometrejä.

Ei oikein jaksa ymmärrys riittää tämän uudistuksen edullisuutta. Mikä oli lopullinen tarkoitus kyseisellä sääntöjen rustaamisella, kun ennen homma hoitui yhdellä kyydillä? Kontrolloiko Kela, että nämä pitkän matkan kyyditsijät pitävät tarpeelliset tauot? Pieni epäilys herää.

Toisaalta. Olisihan tuo asia voitu tehdä vieläkin hankalammaksi, kun olisi laitettu lääninrajat ja asiakas olisi suorittanut omavastuuosuuden joka pätkältä

Suomessa poltetaan euroja aivan suotta byrokratian siunaamana. Tämäkö on niitä ilmaston parantamisen uusia keinoja?

Teuvo Mononen
Siilinjärvi

Jätä kommentti

*