lauantai 17.1.2020 Toni, Anton, Anttoni, Antto

Kertoo, näyttää, kommentoi
Siilinjärvellä ja Maaningalla

Oma äidinkieli on myös tunnekieli

Kirjasto antaa jokaiselle mahdollisuuden löytää jotakin hyvää luettavaa. (Kuva: Tilda Anttila)

Viime tiistaina 9. huhtikuuta vietettiin Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää. Agricola kirjoitti Abc-kirian, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1543. Se on ensimmäinen suomenkielinen kirja, ja se sisältää aapisen ja katekismuksen. Julkaistessaan Abc-kirian Agricola loi samalla suomen kirjakielen.

Maaningan kirjaston kirjastonhoitaja Seija Ryhänen kertoo suomen kielen asemasta ja oman äidinkielen merkityksestä.

– Suomen kielellä ilmaistaan itseään ja ajatellaan ja se on erittäin tärkeä. Se on äidinkieli jonka on lapsuudessaan saanut, Seija kertoo. Ryhäsen mukaan on eri asia opetella kieli ja sitten puhua sitä, kuin että se olisi äidinkieli. Suomen kieli on meille ajattelun ja tunteen kieli, sillä sanoilla on aina merkitys myös tunnepuolella. Hän ajattelee, että myös murteisiin liittyy paljon kokemuksia.

– Meillä kaikilla on varmasti kokemuksia kielen sanoihin liittyen. Se tekee äidinkielestä tunnekielen. Jokaiselle äidinkieli on varmasti siksi tärkein.

– Suomen kielen käyttö esimerkiksi päiväkodeissa on laajaa. Pienet vauvat opetetaan laulamaan, puhumaan ja riimittelemään, Seija pohtii.

Kirjoittaja on Uutis-Jousen tet-harjoittelija.

Lue lisää 11.4. Uutis-Jousesta

Juttua muokattu 16.4. klo 9: korjattu Mikael Agricolan päivä oikeaksi. 

Kommentit

  • Satu tarvainen

    Eihän asia minulle kuulu. Mutta voisitteko siirtää Almanakan seinällä tai pöydällä ajantasalle. Micael Agricolan päivä on 9.4 eli huhtikuussa. Ei maaliskuussa, kuten painovirhe paholainen oli tehnyt.

Jätä kommentti

*