Pääkirjoitus: Tärkeän lautakunnan päätöksenteko takkuaa

Porvoon kaupunginhallitus teki henkilövalintoja. Kuvituskuva. Tanja Kuisma

Siilinjärven tekninen lautakunta on tänään Uutis-Jousessa näyttävästi esillä, eikä välttämättä positiivisessa mielessä.

Tekninen lautakunta on isossa roolissa, kun kunnassa on tehty ja tehdään isoja päätöksiä. Isot rakennushankkeet kulkevat teknisen lautakunnan läpi. Puhutaan kymmenistä miljoonista euroista veronmaksajien rahoja.

Viranhaltijat valmistelevat ja esittelevät päätösehdotukset poliitikoille, jotka joko hyväksyvät ne sellaisenaan tai pyytävät tarkennuksia ja lisäselvityksiä. Aina ei olla samaa mieltä. Tarvittaessa äänestetään.

Se on demokratiaa, että vaaleilla valitut luottamushenkilöt lopulta päättävät asioista.

Tällä kaudella, ja oikeastaan jo edellisellä, on ollut nähtävillä merkkejä siitä, että yhteistyö virkamiesten ja lautakunnan luottamushenkilöiden välillä ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Luottamushenkilöt ovat kyseenalaistaneet aiempaa enemmän virkamiesten esityksiä, mikä saattaa turhauttaa kovien paineiden ja kiireen alla työskenteleviä virkamiehiä.

Lisäkahnausta on aiheuttanut se, että luottamushenkilöille esitellyt materiaalit ovat ajoittain olleet puutteellisia. Viimeisimpänä luottamushenkilöt älähtivät, kun kymmenien miljoonien euron terveyskeskushankkeen materiaaleista puuttui oleellisia tietoja. Kuntalaki on yksiselitteinen: päättäjällä tulee olla käytössään kaikki tarvittava materiaali myös silloin, kun materiaalit muuten ovat salaisia esimerkiksi liikesalaisuuden vuoksi.

Luottamushenkilöt ovat kyseenalaistaneet aiempaa enemmän virkamiesten esityksiä, mikä saattaa turhauttaa kovien paineiden ja kiireen alla työskenteleviä virkamiehiä.

Kunnanhallitus käsittelee asiaa maanantaina. Kunnanjohtaja Vesa Lötjösen mukaan osa virkamiehistä on kokenut lautakunnan keskustelukulttuurin ahdistavana.

Toivottavasti yhteinen sävel löytyy. Tärkeintä on, mitä sanoo, mutta lähes yhtä tärkeää on se, miten sen sanoo. (JK)

Juttua muokattu 17.9. klo 10:31: Tekninen lautakunta ei päätä kaavamuutoksista. Niistä päättää kunnanhallitus.

Kommentoi