Lukijalta: Asiaa nuorisosta ripauksella huumoria

Juho Palviainen

Alla oleva teksti sisältää asiasisällön lisäksi myös ripauksen huumoria ja ironiaa, eikä sitä pidä siksi ottaa liian kirjaimellisesti.

Etelä-Siilinjärven yleiskaavamuutosta koskevaan kyselyyn saatiin lähes 700 vastausta. Allekirjoittanut on käynyt vastauksia läpi ja törmännyt erityisesti Vuorelassa keskustelua aiheuttaneeseen ilmiöön nimeltä NUORISO.

Osa kommenteista koskee ihan asiaa, kuten roskaamista, järjestyshäiriöitä ja ilkivaltaa. Paikoitellen erityisesti mopoilu ja päihteidenkäyttö aiheuttavat ongelmia myös Vuorelassa.

Isosta osasta vastauksista saa kuitenkin sellaisen kuvan, ettei nuorison pitäisi näkyä tai kuulua yhtään millään tavalla.

Nuoret eivät saisi käydä ruokakaupassa, ”koska se häiritsee”. Eikä istuskella puiston penkillä, ”koska se häiritsee”. Nuoriso ei saisi liikkua alueella kävellen paikasta A paikkaan B, ”koska se häiritsee”.

Jopa nuorisotalon edessä seisoskelu on paha asia, ”koska se häiritsee”.

Jopa nuorisotalon edessä seisoskelu on paha asia, ”koska se häiritsee”.

Kommenttien perusteella koko Vuorelan on vallannut mopoilla liikkuva huligaanien armeija, joka päristelee viritetyillä tuomionpäivän koneillaan alueen joka kolkkaan.

Ainoana tavoitteenaan heillä on – melusaasteen ja yleisen pahennuksen aiheuttamisen lisäksi – päästä kylvämään alueen nurmikoita, kevyen liikenteen väyliä ja urheilukenttiä energiajuomatölkeillä, nuuskapusseilla, karkkipapereilla, huumepiikeillä, paikoiltaan revityillä puistonpenkeillä, vierasvenelaitureilla ja kaikella muulla irtoavalla tavaralla mitä käsiinsä saavat. Vuorokauden ympäri, kesät talvet, 24/7.

Haluankin muistuttaa kaikkia, että vaikka JOTKUT nuoret tekevät tällaisia hölmöyksiä, se ei tarkoita, että KAIKKI nuoret tekevät.

Alueella silloin tällöin vierailevana olen törmännyt lähes poikkeuksetta asiallisiin ja hyvin käyttäytyviin nuoriin. He tapaavat ystäviä, pelaavat koripalloa, heittelevät frisbeetä, syövät karkkia ja tekevät mitä nuoret nyt ovat aina tehneet.

Kyllä, joskus myös vähän kiroilevat, syljeksivät, unohtavat roskiaan maahan ja muuta sellaista, mitä nuoret nyt aina ovat tehneet.

Ei nuoret ole niin paljoa muuttuneet vuosikymmenten saatossa, etteikö nyt aikuisena asiaa vierestä katsovat olisi joskus olleet samanlaisia.

Toivonkin, että kaikki antaisivat tilaa kaikille ja ymmärtäisivät toisiaan paremmin, kuin mitä anonyymeissä kyselyissä toisista halutaan pahansuopaisesti kirjoitella.

Osa nuorista tarvitsee apua ja ohjausta elämässään ja poikkeava käytös on yleensä oire jostakin. Jos huomaat, että joku nuori vaikuttaa olevan ongelmissa, käyttäytyy oudosti tai on esimerkiksi päihtynyt, pysähdy. Onko hänellä kaikki hyvin? Tarvitseeko nuori apua? Mitä voin tehdä asialle?

Nimettömänä asiaa paheksumalla nuoren tilanne ei joka tapauksessa muutu.

Meillä on Siilinjärvellä etsivää nuorisotyötä, päihdetyöntekijää, nuorisotaloja, Nuoret PySTyY- hanke, viranomaisia, poliisi – monta eri tahoa auttamassa, kun sitä tarvitaan. Koetetaanko pelkän paheksumisen sijaan tehdä epäkohdille jotakin ja kohdella ihmistä ihmisenä? Ja samalla muistaa, että suurin osa nuorista on ihan kunnon ihmisiä, kuten sinä ja minä?

Kirjoittaja on nykyinen Siilinjärven yleiskaavainsinööri ja omien sanojensa mukaan entinen ongelmanuori.

Kommentoi