Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraskynä Toimisiko Kuopion pitäjäraatien ajatus myös Siilinjärvellä?

Demokratia, faktat ja ympäristöarvot voittivat samalla kun Joe Biden voitti Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Positiivisena puolena Trumpin toiminnalle voidaan todeta, että järjestelmän toimivuutta on hyvä arvioida tietyin väliajoin.

Hänen jälkeensä monet osaavat arvostaa ja edellyttävät päättäjiltä entistä enemmän faktoihin perustuvaa päätöksentekoa ja rehellisyyttä. Demokratiaa on moitittu hitaaksi tavaksi tehdä päätöksiä, mutta tiedossa olevista vaihtoehdoista silti parhaaksi. Yhteiskunnan tulee turvata perustuslailla vähemmistöjen asema, jotta vältytään sortavalta politiikalta.

Parhaimmillaan hyvin toimivassa demokratiassa ihmiset saavat mahdollisuuden vaikuttaa itseään lähellä olevaan päätöksentekoon.

Mitähän mieltä siilinjärveläiset olisivat kyläkoulujen lakkauttamisesta? Palvelujen turvaaminen on yksi Siilinjärven kilpailuvalteista verrattuna vastaavan kokoisiin paikkakuntiin, joissa palvelut on siirretty suurempiin asukaskeskittymiin.

Koronaan liittyvää maalle muuttamisen buumia olisi nyt mahdollista jopa vahvistaa säilyttämällä kyläkouluja pienten paikkakuntien elinvoiman turvaamiseksi.

Esimerkkeinä tästä ovat lakkautusuhan alla olevat Kehvon ja Kasurilan koulut, joiden lakkauttaminen vaikuttaisi välittömästi alueiden vetovoiman kehitykseen. On totta, että oppilasmäärät ovat vähenemässä ja kouluverkkoa on sen vuoksi tiivistettävä.

Tavoitteena on osallistaa asukkaita mukaan vaikuttamistyöhön, jotta investoinnit vastaavat paremmin asukkaiden tarpeita.

Toisaalta meidän on pohdittava Siilinjärven kehityksen näkökulmasta, että mille alueille olisi eniten potentiaalisia asukkaita muutamassa ja tehdä myös päätöksiä alueen vetovoiman vahvistamiseksi. Mikäli päädyttäisiin säilyttämään toinen näistä kyläkouluista, päätöksen tulisi nojata lapsimäärään ja alueen vetovoimaan pohjautuen.

Kuopion kaupunki on kehittänyt pitäjäraatimallia, jossa pitäjä saa päättää itsenäisesti pienimuotoisista investoinneista ja kehittämistoimenpiteistä ei-poliittisesti raatiin valittujen henkilöiden päättämänä. Tavoitteena on osallistaa asukkaita mukaan vaikuttamistyöhön, jotta investoinnit vastaavat paremmin asukkaiden tarpeita.

Malli sopisi pienemmässä mittakaavassa myös Siilinjärvelle, vaikka se on alun perin kehitetty Kuopioon liittyneiden kuntien demokratiavajeen täyttämiseen. Esimerkiksi leikkipuiston kunnostamisessa olisi tärkeää osata valita sellaiset kiipeilytelineet puistoon, mitkä sopivat aivan perheen pienimmille ja isommille löytyisi myös riittävästi virikkeitä puistossa viihtymiseen.

Tuolloin paras investointi saataisiin aikaiseksi kysymällä lapsiperheiden tarpeista leikkipuiston kehittämiseen liittyen, koska parhaat päätökset pohjautuvat ajankohtaiseen tietoon ja asukkaiden tarpeeseen.

Siilinjärven asuinalueet ja kylät ry on myös tehnyt tätä vastaavaa hienoa työtä tekemällä asukaskyselyitä, järjestäen tapahtumia, auttaen hanketukirahoitusten hakemisessa ja tuoden asuinaluekehittämisesitykset kunnan johdolle.

Toimintaa, joka lähtee asukkaiden itsensä tarpeesta, on kehitettävä myös jatkossa.

Kirjoittaja on Savonia-ammattikorkeakoulun opettaja Toivalasta