Pääkirjoitus: Itsenäinen Suomi – ylpeydenaiheemme

Ella Lappeteläinen

Jälleen on se aika vuodesta, kun saamme juhlia maamme itsenäisyyttä ja nauttia isänmaallisesta tunnelmasta.

Minulle henkilökohtaisesti itsenäisyyspäivän vietto tarkoittaa yleensä television välityksellä katsottavia tapahtumia ympäri Suomen. Tietysti myös iltaisin omalla kotisohvalla Linnan juhlien katsomista sekä juhlapukuloiston arvostelua ja ihailua. Huomaan myös tangoissa komeasti liehuvat liput. Koulussa on joinain vuosina järjestetty jotain teemaan sopivaa ohjelmaa tai juhlia, ja on kerrottu itsenäisyyden merkityksestä. Kotona voi joskus olla jotain juhlallisempaa ruokaa juhlan kunniaksi.

Itsenäisyys on hieno ja arvostettava asia. Nuorten täällä Suomessa on ehkä vaikeaa ymmärtää, mitä kaikkea se todella merkitsee, ja mitä tarkoittaisi, jos itsenäisyyttä ei olisi. Tällä hetkellä minä opiskelen historiassa talvi- ja jatkosodan tapahtumia, sen kautta olen alkanut enemmän ymmärtämään ja arvostamaan itsenäisyyttämme. Olen oppinut, millaista on ollut taistella isänmaan puolesta. Sodan aikaisten videoiden ja tekstien avulla olen myös oivaltanut, miksi sanotaan, että suomalaisilla on paljon sisua.

Kyselin Maaningan yläkoululaisilta, mitä he arvostavat itsenäisessä Suomessa. Vastauksia olivat muun muassa kieli, terveydenhuolto, demokratia ja ilmainen kouluruoka. Nämä ovat todella mahtavia asioita, mitä kaikkialla muualla ei ole. Myös vapaus tehdä asioita ja lait ovat tärkeitä asioita itsenäisessä Suomessa. Toivottavasti olemme vielä tulevaisuudessakin vauras hyvinvointivaltio, jossa on turvalliset olot, ja saamme olla itsenäinen valtio ilman pelkoa sodasta ja kriiseistä.

Kirjoittaja on Maaninkajärven koulun 8-luokkalainen

Kyselin Maaningan yläkoululaisilta, mitä he arvostavat itsenäisessä Suomessa. Vas-tauksia olivat muun muassa kieli, terveydenhuolto, demokratia ja ilmainen kouluruoka.

Kommentoi