Sivulauseet: Tyttö, sinulla on oikeus urheilla

Jenni Kivioja

Jenni Kivioja

Kun reilut kymmenkunta vuotta sitten aloittelin urheilutoimittajan uraani, ei naispuolisia reporttereita ollut jonoksi asti. Tuossa lyhyessä ajassa naisten määrä urheilu-uutisten välittäjinä on ilahduttavasti kasvanut.

Urheilumaailma on miesvaltainen, ja sellaiseksi se myös mielletään.

Alkuaikoina minuun kohdistui paljon ennakkoluuloja – eihän nainen voi ymmärtää urheilusta mitään.

Eräskin mies soitteli kerran lehden toimitukseen tuloksia ja pyysi ensi töikseen toimittajaa puhelimeen. Vastasin olevani ainoana iltavuorossa.

Hän joutui myöntymään, mutta opasti minua silti varsin kohteliaasti jutunteossa: ”Olin kilpailuissa toinen, eli sain hopeaa. Ja kaverini tuli kolmanneksi, hän sai pronssia.”

Sisäinen Pikku Myyni meinasi sanoa jotain, mutta sain pidettyä suuni supussa. Ehkä se oli käänteentekevää urani kannalta. Opin sulkemaan korvani tarpeettomalta.

Ensikosketuksen virallisempaan urheilun raportointiin tein 90-luvulla naapurin Jonnan kanssa.

 

Innostukseni urheiluun syttyi jo pikkutyttönä. Leikin pyykkinarujen alla ja kuvittelin niiden olevan juoksuratoja. Kuvailin samalla ääneen kisatapahtumia.

Ensikosketuksen virallisempaan urheilun raportointiin tein 90-luvulla naapurin Jonnan kanssa. Hänellä oli mikrofoni ja selostimme usein formuloita c-kasetille.

En varsinaisesti muista haaveilleeni urheilutoimittajan urasta, mutta se oli nähtävästi luontainen valinta, vaikka tätä nykyä tuotakin sanoja työkseni enimmäkseen tekstin muodossa.

 

Urheilumaailma on onneksi yhdenvertaistunut viime vuosina.

Tuorein ilouutinen tuli sunnuntaina länsinaapurista, kun Ruotsin Damallsvenskanin Hammarbyn ja AIK:n välistä jalkapallo-ottelua oli seuraamassa paikan päällä yli 18 000 katsojaa.

Hienoa on esimerkiksi myös se, että naiset saivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa mahdollisuuden kilpailla yhdistetyssä arvokisamitaleista.

Lisäksi naistuomareiden määrä on ilahduttavasti kasvanut ja nainen saa jakaa tuomioita miesten kamppailuissa. Naistuomari tennis-, lentopallo-, tai snookerottelussa ei enää ole poikkeuksellista.

 

Kaikkialla maailmassa naisten urheileminen ei ole kuitenkaan hyväksyttävää.

Afganistanissa tilanne on erityisen synkkä: urheileva nainen saatetaan ruoskia, pahoinpidellä, häpäistä tai jopa tappaa, kertoi olympiajudoka Friba Rezayee haastattelussa (YLE 23.8.21).

Tasan eivät mene nallekarkit myöskään pukeutumissäännöissä. Viimeisimpänä on kiistelty rantakäsipallon naisten virallisista kisa-asuista. Bikinisääntöön lienee kuitenkin tulossa höllennyksiä.

Peppi Pitkätossulla olisi takuulla sanansa sanottavana näissäkin tapauksissa.

 

Maanantaina vietettiin kansainvälistä tyttöjen päivää. Jokaisella tytöllä tulisi olla oikeus harrastaa ja urheilla ilman pelkoa.

Viis vähättelyistä ja tytöttelyistä.

Meillekin kuuluu paikka urheilumaailmassa.

 

Kirjoittaja on Uutis-Jousen juokseva toimittaja.

Kommentoi