Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijoilta: | Fontanellan esteettömyys on turvattava

Hyvinvoinnin edistäminen on Siilinjärven kunnan yksi strategisista tavoitteista. Tavoitteena on kuntalaisten laaja-alainen hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn tukeminen, sairauksien ennaltaehkäisy sekä osallisuuden vahvistaminen. Tätä edellyttää myös kuntalaki ja terveydenhuoltolaki.

Fontanella palvelee virkistyskäytön lisäksi suurta joukkoa kuntoutusasiakkaita (esim. Kelan lääkinnällinen kuntoutus) sekä eläkeläisiä, joilla on alennuskortin myötä mahdollisuus edulliseen uintiin.

Vuonna 2019 toteutui 950 kuntoutus- ja 13 000 eläkeläisten käyntiä. Fontanellassa järjestetään noin13 allasjumppakertaa viikossa.

Kuinka näiden kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen toteutuu, jos kylpylä ajetaan alas? Vaihtoehdoksi on esitetty edellä mainittujen ryhmien uinnin toteutusta Kunnonpaikassa. Epäilen vahvasti tilojen riittävyyttä.

Lisäksi Kunnonpaikka on hinnoitellut muiden kuin heidän omien fysioterapeuttiensa antaman allasterapian niin kalliiksi, ettei ulkopuolisilla palveluntarjoajilla ole mitään mahdollisuutta toteuttaa allaskuntoutusta siellä.

Allasterapia on kaiken ikäisille vaikeasti liikuntarajoitteisille usein tärkein kuntoutusmuoto.

Mikäli kylpylän alasajo ja uuden rakentaminen ”sitten joskus, kun on varaa” toteutuvat, kuinka turvataan näiden ihmisten allaskuntoutus sekä terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen? Ostopalveluina Kuopiosta?

Huomioitavaa on myös, että Kelan maksamat kuntoutuseurot tuloutuvat paikallisten yrittäjien kautta lisänä kunnan kassaan.

Nykyisin Fontanellassa on paljon käyttöä rajoittavia tai hankaloittavia paikkoja. Esimerkiksi suihkupyörätuolilla pääsee vain yhteen altaaseen, ei matka- tai terapia-altaaseen.

Tutustuttuani peruskorjaussuunnitelmaan erityisesti esteettömyysnäkökulmasta olen varma, että se edesauttaisi kylpylän käyttöä monipuolisemmin ja tasavertaisemmin eri tavoin rajoitteisille ihmisille (vanhukset, liikunta-, näkö- ja kuulovammaiset, lapsiperheet).

Ikääntyvien ja toimintakyvyltään rajoitteisten käyttäjien määrä alueella kasvaa tulevina vuosina. Myös kuntoutusasiakkaiden määrä lisääntynee lähipaikkakunnista Fontanellaan suunniteltujen esteettömien ratkaisujen ja apuvälineiden, kuten allasnostimen, ansiosta.

Yhtenä vaihtoehtona esille tullut malli kylpylän remontoinnista supistetusti leikkaisi pois suunnitellut esteettömyysparannukset. Esteettömyys helpottaa kaikkien asiakkaiden käyttömukavuutta ja turvallisuutta.

Peruskorjaus esitettyine muutoksineen vaikuttaa pitkäkantoisesti fyysiseen, henkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin ja sitä kautta kuntalaisten terveyteen. Sekä julkisten että yksityisten palveluntuottajien on tarjottava palvelunsa tasavertaisesti kaikille sopivina.

Saavutettavuus, esteettömyys, syrjimättömyys ja yhdenvertaisuus ovat lakisääteisiä velvoitteita (pohjana mm. yhdenvertaisuus-, tasa-arvo- ja vammaispalvelulait sekä YK:n vammaisyleissopimus).

Fontanellan kohtalosta päättävät ovat vastuussa siitä, että päätös on edellä mainittujen lakien mukainen.

Kirjoittaja on pyörätuolilla liikkuva kuntalainen