Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sivulauseet Entisaikojen kyläkisoissa oli kentänlaidat täynnä väkeä, voisiko niin olla nytkin?

Olen kuullut monesti heinäkuuta tituleerattavan mätäkuuksi sen vuoksi, että uutisrintamalla ei tapahdu juurikaan mitään ihmeellistä. Lomasesongin aikaan on hiljaisempaa, kun juttuaiheet esimerkiksi politiikan saralta ovat tauolla.

Kansanperinteessä kuukauden mittaista ja vuoden kuuminta ajanjaksoa on kutsuttu mätäkuuksi.

Olen nostalgiaan taipuvainen ihminen. Pyydän, että nyt ei silti sorkittaisi sillä kuuluisalla tikulla silmään, sillä mätäkuun aikana haavojen paraneminen kuulema pitkittyy ja hankaloituu tulehdusvaaran takia.

Kolumnini pelastukseksi todettakoon, että vuoteen 1995 asti Yliopiston almanakkaankin merkitty mätäkuu alkaa tänä vuonna vasta ensi viikon perjantaina. Mätäkuu vallitsee, kun Aurinko on Leijonan tähdistössä.

Törmäsin tässä hiljattain puolivahingossa vanhaan lehtileikekansioon, josta silmiini sattui Uutis-Jousen artikkeli oletettavasti 1980-luvulta. Siinä kerrottiin, kuinka Maaningan peräkylillä, kuten Varpasmaalla ja Pohjois-Haatalassa, järjestettiin kyläkisoja.

Ai että oli mukava lukea tekstiä, jossa kylän vanhin oli samalla kylän vahvin.

Kisailulajeina ”kylävehkeilyissä” oli tuolloin kovassa suosiossa ollut EM-kisojen suomalainen menestyslaji kävely sekä kuulan viskely pään yläpuolelta kaksin käsin taaksepäin.

Sitten hämmästyin ja leuat loksahtivat apposen auki. Kummallakin kylällä leikkimieliseen kilpailuun osallistui nelisenkymmentä henkilöä.

Vau! Ja osallistujia oli todellakin vauvasta vaariin.

Väkivahva kylänvanhin saatteli muuten kahdeksan kilon kuulan kymmenen senttiä yli yhdeksän metrin. Sopii koittaa perässä.

Leikekansiossa oli kuvia myös muista entisaikojen urheilutapahtumista. Oli haikeaa huomata, kuinka kentän ympärille oli kokoontunut todella paljon katsojia.

Toivon suuresti, että aika ei ole vielä täysin ajanut pienempien urheilutapahtumien ohi. Jos yleisön näkeminen ja runsas osallistujamäärä sykähdytti tällä tavalla painettujen sanojen ja valokuvien muodossa, miltäpä sellainen mahtaisi tuntuakaan ihan oikeassa elämässä?

Torstaina Maaningan urheilukentällä järjestettiin Mahdin kisat ja lauantaina Ahmolla on ohjelmassa kovatasoinen Siilinjärvi Games. Mitäpä jos suunnattaisiin vanhojen hyvien aikojen kunniaksi sankoin joukoin yhdessä kentille.

Nostalgiannälkäisenä tekisi mieleni sanoa sen olevan yhtä helppoa kuin heinänteko. Eikä nyt ole tarkoitus verestellessä tunkea tikkuja kenenkään kynnen alle.

Kirjoittaja on Uutis-Jousen juokseva toimittaja.