Sivulauseet Ihmisten ja asioiden lokeroiminen on inhimillistä, mutta siinä piilee myös kaksi isoa sudenkuoppaa

Niin sinusta ei sitten tullutkaan opettajaa?

Tämä kysymys tai oikeastaan toteamus on esitetty minulle muutamaan otteeseen sellaisten ihmisten toimesta, jotka tietävät opiskelutaustani.

Kyllä, olen pätevä aineenopettaja, mutta ei, tämän hetkinen (työ)tittelini ei ole opettaja.

Olen ollut osallisena sukulaisten kahvipöytäkeskustelussa, jossa olen itsepintaisesti yrittänyt selittää, että tulevaisuuteni saattaa sittenkin olla jossain muualla kuin koulumaailmassa.

Olen myös väitellyt henkilön kanssa, joka oli täysin vakuuttunut, että päädyn opettajaksi, koska hänen mielestään olin – ja olen varmaan edelleen – luonteeltani stereotyyppinen opettaja.

Yritämme järjestellä ympäröivää todellisuuttamme tekemällä oletuksia.

Niin kuin edes olisi olemassa jotain stereotyyppistä opettajien ihmistyyppiä.

Meillä ihmisillä on inhimillinen tarve lokeroida asioita, ominaisuuksia ja myös ihmisiä.

Yritämme järjestellä ympäröivää todellisuuttamme tekemällä oletuksia. Ehkä asioita on siten helpompi ymmärtää: tuo tuolla on tuollainen ja minä tässä tällainen.

Meillä saattaa mielessämme olla valmiita lokeroita ihmisille, kokemuksillemme ja meitä ympäröiville ilmiöille. Kun tuntomerkit täyttyvät, on asia helppo sijoittaa sille sopivaan lokeroon.

Tällaisessa ajattelussa piilee kuitenkin valtava sudenkuoppa, nimittäin mustavalkoisuuden kuoppa.

Luomamme olettamukset kun harvemmin osuvat oikeaan. Ja kun on kerran mielestään onnistuneesti lokeroinut jonkun asian, ei sitä mielellään ottaisi sieltä pois.

Itse itsellemme luomista lokeroista tulee nopeasti ahtaita ja omaa potentiaalia rajoittavia. Jos on kerran sijoittanut itsensä johonkin lokeroon, voi sieltä olla vaikea kömpiä ulos.

Myönnän ihailevani ihmisiä, jotka eivät suostu lokeroitaviksi. Ihmisiä, jotka kokeilevat, erehtyvät ja siitä huolimatta kulkevat omaa polkuaan, kanssaihmisten kummastelusta huolimatta.

Niille ihmisille, jotka ovat uravalintaani hämmästelleet, olen vastannut jotakuinkin näin: ei tullut ei opettajaa, koska löysin itselleni vielä mielekkäämmän työn, mutta kuka tietää tulevaisuudesta.

Kirjoittaja on Uutis-Jousen toimittaja