Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 25.8.2022 Toivotaan hyvähenkistä yva-keskustelua

Viime maanantai oli Yaralle historiallinen päivä. Yhtiö jätti ely-keskukselle yva-ohjelman, joka koskee Siilinjärven kaivoksen laajentamissuunnitelmia.

Yva:ssa on neljä isoa hankevaihtoehtoa, joista jokaiselle on luotu vielä neljä erilaista toteuttamisvaihtoa. Tarkastelun alle on otettu kolme vanhaa louhosta sekä mahdollisesti kirkonkylän tuntumaan avattava Laukansalon louhos. Näistä kaikista on löydetty tutkimuksissa malmia siinä määrin, että ne ovat teknistaloudellisesti hyödynnettävissä.

Tarkastelun alle tulee myös Mustin rikastushiekka-alueen laajentaminen ja patorakentaminen. Pysyykö kantatiekään entisissä uomissa.

Luonnollisesti suuret suunnitelmat synnyttävät huolta.

Luonnollisesti suuret suunnitelmat synnyttävät huolta. Kestääkö luonto ja ympäristö. Kestääkö ihminen lähemmäs asutusta tulevaa kaivostoimintaa.

Kysymyksiä on paljon. Tavallisen päättäjän tai kuntalaisen on hankala löytää niille vedenpitäviä vastauksia, joten mahdollisessa lupaprosessissa on pitkälti luotettava vain asiantuntijoihin, kuten tähänkin asti.

Asiantuntijoiden viisauden turvin siilinjärveläiset ja kaivosväki ovat eläneet varsin sopuisasti vuosikymmenet. Isoja onnettomuuksia ei ole sattunut.

Mikäli kunta, viranomaiset ja kuntalaiset näyttävät yva:ssa esitetyille suunnitelmille riittävästi vihreää valoa, pystyy yhtiö hakemaan varsinaista lupaa, joiden turvin kaivostoiminta voisi jatkua Siilinjärvellä 2060-luvulle saakka.

Vaakakupin taloudellisessa päässä painavat sadat työpaikat, verotulot ja niiden kautta kumpuava hyvinvointi.

Toivotaan, että yva-prosessissa käydään reipasta, mutta rehellistä keskustelua. Silloin prosessista saadaan paras mahdollinen irti.