Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sivulauseet Sekavaa johtamista ja pätkätöitä – moni nuori on pettynyt työelämään pahasti

Sekavaa työn johtamista. Mahdottomat tavoitteet pienen työyhteisön resursseihin nähden. Kehittymismahdollisuuksia ei juurikaan ole. Hyvä veli -verkostot ovat voimissaan. Uusi työntekijä jätetään yksin liian suuren työtaakan alle.

Nuorten ja nuorten aikuisten ensimmäiset työkokemukset eivät läheskään aina ole mairittelevia. Edellä luetellut on poimittu Ylen tammikuussa julkaisemasta jutusta (Antille, 29, työelämän alku oli iso pettymys eikä hän ole ainoa – ensimmäisillä työkokemuksilla on kauaskantoiset vaikutukset, 13.1.2023), jossa käsiteltiin nuorten kokemuksia työelämään pettymisestä.

Henkilökohtaisesti lisäisin listaan vielä pätkätyösopimukset, kesälomien palamisen ja epävarmuuden töiden jatkumisesta. Pätkätyöt synnyttävät helposti tunteen siitä, että omaa arvoa pitää koko ajan todistella, uudestaan ja taas uudestaan.

Omasta valmistumisestani tulee toukokuussa kuluneeksi kolme vuotta. Olen monessa suhteessa onnekkaassa asemassa: pätkätyöt ovat osaltani jääneet historiaan, vakituinen työsuhde tuo turvaa ja ennakoitavuutta elämään.

Saan tehdä työtä, mistä aidosti pidän ja kaiken kukkuraksi olen onnistunut pääsemään työpaikkaan, jossa viihdyn ja koen tulevani kuulluksi. Olen kuitenkin hyvin tietoinen, että kaikilla ikäisilläni tilanne ei ole yhtä ruusuinen.

Pätkätyöt synnyttävät helposti tunteen siitä, että omaa arvoa pitää koko ajan todistella, uudestaan ja taas uudestaan.

Olen ruotinut Ylen jutussa esille nostettuja kokemuksia ryhmächateissa ja kasvotusten ystävieni kanssa. Moni on samaistunut jutussa haastateltujen kokemuksiin työelämästä, etenkin sekavaan johtamiseen ja mahdottomilta tuntuviin odotuksiin suhteessa resursseihin.

Pettymyksen tunteet ovat luonnollisia, kun odotukset ja toiveet eivät kohtaa todellisuutta. Mutta jatkuessaan pettymyksen tunteet ja kuormitus vievät tehokkaasti uskoa omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin.

Kuten Ylenkin jutussa todetaan, on myös työnantajan etu, että työntekijät viihtyvät työssään ja pääsevät kehittämään omaa osaamistaan.

Perehdytys, palaute ja rinnalla kulkeminen. Siinä kolme työkalua, joiden avulla päästään jo aika pitkälle.

Pahimmillaan toistuvat huonot kokemukset työelämässä johtavat kyynistymiseen sekä uupumiseen.

Nuorten uupumus on jo aikamme ilmiö. Uupumisen siemen istutetaan meihin jo kouluaikoina alati kasvavien odotusten muodossa. Nuorilta odotetaan koko ajan aikaisemmin esimerkiksi itseohjautuvuutta. Työelämään astuttuamme olemme otollista maaperää työperäiselle uupumiselle.

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä ystäväni on käynyt läpi jo kaksi työperäistä burnouttia. Niistä toipuminen on ollut pitkä taival.

Sukupolvemme on valmis antamaan työelämälle paljon, mutta terveyttään ei kenenkään pitäisi mistään hinnasta joutua uhraamaan.

Kirjoittaja on Uutis-Jousen toimittaja.