Vapaus, veljeys ja tasa-arvo.
Ranskassa suuren vallankumouksen aikaan vuonna 1789 laadittua ihmis- ja kansalaisoikeuksien julistusta olisi jo korkea aika toteuttaa myös nykyajan urheilumaailmassa. Muutoinkin aatetta voisi päivittää nykypäivää vastaamaan.
Juuri päättyneissä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa Suomelta oli ensimmäistä kertaa mukana naisten yhdistetyn joukkue, ja MM-mitaleista naiset kamppailivat historian toisen kerran. Olympialaisiin laji ei kuitenkaan jostain syystä kelpaa, mitä ei voi kuin ihmetellä.
Eikä kaikki purematta nielleet edelleenkään naisten osallistumista yhdistettyyn. Sama vastahankaisuus tuntuu yhä koskevan myös naisten mäkihyppyä. Tyypillisimmät perustelut lienevät, että taso on huono eikä harrastajia ole.
Mitenpä voi tulevaisuudessakaan olla, jos edes mahdollisuutta ei anneta?
Vielä muutama kymmenen vuotta sitten saatettiin pitää outona, että naiset heittävät moukaria, ja seiväshyppykin on naisille melko tuore laji.
Vielä muutama kymmenen vuotta sitten saatettiin pitää outona, että naiset heittävät moukaria, ja seiväshyppykin on naisille melko tuore laji. Molemmat tulivat olympiaohjelmaan vasta vuonna 2000. Kummastakin lajista löytyy jo hienoja esikuvia Suomestakin. Tuskin näin olisi, jos arvokisastatus puuttuisi.
Raja-aitojen kaatajia on aikoinaan tarvittu myös kotoisassa yhteiskunnassamme. Tuntuu lähes käsittämättömältä ajatukselta, että vielä reilu vuosisata sitten kirkon hengelliset johtajat vastustivat naisten korkeampaa koulutusta.
Naisten olisi pitänyt tyytyä ”luonnonjärjestyksen” asettamaan asemaan. Onneksi Minna Canth uskalsi olla toista mieltä ja raivasi tuleville naissukupolville tietä.
Suomessa ollaan oltu tämän ansiosta edelläkävijöitä monessa asiassa, kuten äänioikeuden antamisessa naisille kolmantena maana maailmassa ja ensimmäisenä Euroopassa.
Ansaitusti Canth on ensimmäinen suomalaisnainen, jolla on liputuspäivä. 19. maaliskuuta vietettävä tasa-arvon päivä tosin vakiinnutettiin liputuspäiväksi vasta vuonna 2007.
Tänä vuonna myös Miina Sillanpää saa oman liputuspäivän. Kansalaisvaikuttamisen päivää vietetään 1. lokakuuta. On lisäksi hyvä, että keskiviikkona olleelle kansainväliselle naistenpäivälle on paikkansa kalenterissa. Samoin lokakuussa vietettävälle tyttöjen päivälle.
Vaikka Suomessa on asiat pääosin hyvin ja tasa-arvoisesti, laahaa esimerkiksi naisten palkkataso miesten tienestien perässä.
Niin on ollut ja niin on aina oleva. Kaikessa sen ei kuitenkaan tarvitse päteä.
Kirjoittaja on Uutis-Jousen juokseva toimittaja.