Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sivulauseet Aina ei voi eikä kannata mielistellä tai sanoa kauniisti

Koska meillä ei ikinä tapahdu mitään pahaa, tai ei ainakaan enemmän kuin muualla, niin kuvitellaan tapaus, jossa nuori puukottaa toista.

Pari viikkoa aiemmin aikuiset ovat olleet sitä mieltä, että nuoret liioittelevat ja leveilevät huume- ja puukkojutuillaan. Eihän ne nyt oikeasti tiedä mistään mitään ja tuommoinen väkivallan uhka on ihan tuulesta temmattu. Oikeastaan kannattaa laittaa korvat lukkoon kun nuori avaa suunsa.

Moni kertoo haastattelutilanteessa asioita, joita sitten paikkaillaan, että hei et laita tätä sitten lehteen tai en mä tätä julkisesti voi sanoa, kun joku voi suuttua. Tai että miten tämän voisi sanoa kauniisti.

Tarvitseeko kaikkia asioita kaunistella? Onko todella tärkeämpää pitää imago tikissä ja saada palkka tilille, kuin pitää huolta kanssaihmisten hyvinvoinnista? Miksi ihmisten täytyy edes miettiä, että jos sanon, että kaikki ei ole hyvin, saan potkut. Erittäin vaarallista ja huono lähtökohta asioiden hoitamiseen. Ei ole kenenkään etu aina vain mielistellä ja hyssytellä. Jokainen kupla puhkeaa lopulta, vaikka miten hyvin yrittäisi purukumilla paikata.

Huolestuttavaa on, että kaikki muut tämä kuviteltu tapaus yllättää, paitsi nuoret ja poliisin. Pitäisikö silloin miettiä, onko tehty jotain väärin, kun meille aikuisille ei asioista kerrota.

Nuoria on kovasti puhuttanut viime aikoina se, ettei aikuisilla ole aikaa kysyä mitä kuuluu tai ainakaan aikaa kuunnella vastausta.

Mutta sehän vaatisi ihan liikaa. Pitäisi itsekin laittaa puhelin tai läppäri pois ja keskittyä kuuntelemaan.

Ajanhukkaa, eikä varsinkaan yhtään tuottoisaa touhua.

Miksi ne nuoret sitten niitä puukkoja kantaa? Ei ne ole mitään tappajia eikä huonoja ihmisiä. Niitä pelottaa. Enkä yhtään ihmettele. Jokaista pelottaa joku asia ja tällaisessa maailmassa pelottaa vanhempaakin.

Eivät aikuiset ylipäätään pelottomia ole. Meitä vain pelottaa eri asiat, kuten rahavirran ehtyminen ja potkut. Siksi käyttäydymme välillä vähän tyhmästi. Tälleen kauniisti sanottuna.

Kun ongelmia tulee vastaan, pitää ne ratkaista. Viime viikolla näkyi ultrassa kasvaimia. Siinä vaiheessa teki mieli laittaa silmät kiinni ja kieltää totuus.

Jos en kertoisi kenellekään niin häviäisiköhän ne, mietin.

Vaan ei ne asiat sillä tavalla hoidu.

Lopulta kuollaan kaikki, siihen asti pitää ihmisen keksiä jotain mielekästä tekemistä. Niin, että elämä voi olla merkityksellistä.

Moni miettii elämän tarkoitusta. Voin kertoa salaisuuden: Se ei ole raha.

Kirjoittaja on Savon Median toimittaja.