Kännykän kanssa retkelle

Tarja Lappalainen, Joonas Hartikainen

Hanhimäen kuntoilureitti Vuorelan luonnossa, Pöljän kulttuuripolku ja keskustan patsaskierros. Nämä löytyvät CityNomadi-sovelluksesta, jossa on kymmenen muutakin siilinjärveläistä reittiä.

– Keväällä piti olla valtakunnallinen Avoimet kylät -tapahtuma, mutta tunnetusta syystä sitä ei voitu pitää. Tuolloin saimme mahdollisuuden tehdä Nomadi-sovelluksella kyläreittejä aivan ilmaiseksi, ja aika moni kylä tätä hyödynsi.

Näin kertoo yhden reitin rakentanut Esko Koistinen Vuorelasta. Lisäksi hän laittoi kaikki Siilinjärvellä tehdyt reitit paperille QR-koodeina. Tätä on mahdollista jakaa tapahtumissa.

Kotona reiteille pääsee tietokoneella kirjoittamalla Googlen hakuun: citynomadi.com/route. Siilinjärven reitit löytyvät Community-painikkeen alta.

Sivustolla on reittejä eri puolilta Suomea ja maailmaa. Kun suurennuslasin hakuun kirjoittaa Siilinjärvi, tulee näkyville vain paikalliset reitit, mutta yhtä hyvin voi käväistä tutustumisretkellä vaikka Tampereella tai Barcelonassa.

Reiteillä on pallukoita, joita klikkaamalla saa tietoa matkan varrella olevista kohteista, historiaa tai luontoon liittyvää tarinaa.

Kun suurennuslasin hakuun kirjoittaa Siilinjärvi, tulee näkyville vain paikalliset reitit, mutta yhtä hyvin voi käväistä tutustumisretkellä vaikka Tampereella tai Barcelonassa.

Omin jaloin, autolla tai pyörällä retkelle lähdettäessä puhelimeen ladataan Nomadi-sovellus.

– Siilinjärvi-haun jälkeen on muistettava valita Yhteisö, ei Premium, jota sovellus tarjoaa ensin, Esko Koistinen muistuttaa.

Osa reiteistä on piirretty karttapohjaan, osaan on merkitty vain kohteet. Reiteillä sovellus kilahtaa noin 50 metriä ennen kohdetta. Hälytysetäisyyttä voi itse tarvittaessa säätää.

– Jos reittejä ei ennalta tiedä, voi lähimmät reitit puhelinsovelluksessa hakea Tässä ja nyt -komennolla.

Koistinen kertoo, että olemassa olevia reittejä voi edelleen muuttaa, päivittää ja jatkaa tai lisätä kohteisiin esimerkiksi videoita. Muokkausoikeudet sovellukseen voi antaa henkilö, joka on reitin alun perin tehnyt.

Reitit soveltuvat hyvin paikkakuntaan tutustumiseen tai esimerkiksi koulujen opetuskäyttöön.

– Ne tarjoavat perheille myös uudenlaisen ulkoilu- ja liikuntamuodon, joka voi kiinnostaa myös nuorempaa sukupolvea, Esko Koistinen toivoo.

Kommentoi