Kuopiossa ja Siilinjärvellä siirryttiin koronan kiihtymisvaiheeseen – maskin käyttösuositus laajenee

Kasvomaskia on hyvä käyttää muun muassa niissä tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Anton Soinne

Kaisu Lötjönen

Kuopiossa ja Siilinjärvellä on siirrytty koronaviruksen osalta kiihtymisvaiheeseen.

Alueellinen koronaviruksen torjuntatyöryhmä totesi asian kokouksessaan tiistaina.

Tämä aiheuttaa muutoksia voimassa oleviin suosituksiin ja rajoituksiin. Kasvomaskisuositus laajenee THL:n kiihtymisvaiheen suositusta vastaavaksi.

Suositus maskin käytöstä epidemian kiihtymisvaiheessa

Perustason suosituksen lisäksi, maskien käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville ryhmille:

• Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.

• Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Muualla Pohjois-Savossa noudatetaan edelleen perustason suosituksia:

• Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.

• Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

• Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Ihmisiä kehotetaan välttämään lähikontakteja sekä yksityisissä tilaisuuksissa että julkisissa tiloissa. Julkisissa tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontaktit. Lisäksi suositellaan, että yli 50 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi ja pienemmissäkin tilaisuksissa huolehdittaisiin hyvästä hygieniasta ja turvaväleistä.

Pohjois-Savon alueellinen epidemian torjuntatyöryhmä, eli niin sanottu alueellinen koronanyrkki, kokoontuu viikoittain STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön organisoimiseksi sekä toimenpiteiden koordinoimiseksi.

Ryhmässä seurataan epidemiatilannetta ja arvioidaan epidemian hillitsemiseen tähtäävien suositusten ja rajoitusten tarvetta. Linjauksista viestitään Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin verkkosivulla.

Keskustelu