Jännevirran kyläkenttähanke palkittiin Leader-huomionosoituksella

Kyläyhdistyksen hallituksen väki vastaanotti Leader-huomionosoituksen uudella kentällä. Vasemmalta: Heli Kyhyräinen, Petteri Ruuskanen, Jukka Väänänen, sihteeri Teemu Ruokolainen, pj. Saija Miettinen. Takana Saijan tytär Saana Miettinen ja vieressä Katrin tytär Moona Heikkinen, Katri Hämeen-Anttila ja reunimmaisena Kalakukon toiminnanjohtaja Jaana Paananen. Sanna Happonen

Kehittämisyhdistys Kalakukko ry palkitsi Jännevirta-Rissalan kyläyhdistyksen Jännevirran kyläkenttähankkeen vuoden 2020 Leader-huomionosoituksella.

Huomionosoituksen perusteluissa kyläyhdistyksen todetaan osoittaneen esimerkillistä Leader-henkeä ottamalla vastuuta tilanteessa, jossa kylän koulu ja sen piha-alueet purettiin siltauudistuksen tieltä. Alueella ei siltauudistuksen jälkeen ollut mitään yhteistä kokoontumis- ja harrastustilaa lapsille ja nuorille.

Kyläyhdistyksen ja talkoolaisten ponnistelujen tuloksena Jännevirran kylällä on nyt eri-ikäisiä asukkaita palveleva kyläkenttä ympärivuotiseen harrastamiseen ja kokoontumiseen.

Vuonna 2018 alulle laitettu kyläkenttä-hanke huipentui päätökseensä viime kesäkuussa, kun kentän huvimaja valmistui. Leikkipuisto oli käytössä jo syksyllä 2019.

– Kyllä kannatti ja olemme erittäin tyytyväisiä, että kyläkenttä saatiin tehtyä, toteaa Jännevirta-Rissalan kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Saija Miettinen.

Kyläkentän hiekkapintainen urheilukenttä on tarkoitettu kaikkeen liikuntaan kesällä ja talvella siihen jäädytetään luistelukenttä. Jalkapallo- ja jääkiekkomaalit ovat myös käytössä. Tämän lisäksi kentällä voi pelata muun muassa koripalloa ja ulkopingistä. Leikkipuisto sopii lapsille ja huvimajassa voi vaikka levähtää eväiden kera.

Kyläyhdistys valmisteli hankkeen huolellisesti ja vastoinkäymisistä lannistumatta eri viranomais- ja rahoittajatahojen kanssa. Talkootyönpanos on myös ollut merkittävä.

– Talkoita pyöritti tiivis 5–8 hengen ydinporukka ja isoihin viikonlopputalkoisiin saatiin aktivoitua lähes koko kylä mukaan, yli 30 henkeä. Yrittäjien tarjoamasta konetyöstä oli myös suuri apu, kiittelee Miettinen.

Kentän kustannukset olivat reilut 96 000 euroa. Kylä sai hankkeelle Kalakukko ry:n Leader-rahoitusta 60 prosenttia. Kunta rahoitti hanketta 15 prosentilla. Yksityisrahoitusosuus 25 prosenttia katettiin talkootyöllä, jota tehtiin kaikkiaan lähes 1200 tuntia. Talkootyö vastaa käytännössä 24 000 euron rahoitusta.

Kyläkenttä on ollut aktiivisessa käytössä, ja kentän ovat löytäneet ilahduttavasti eri-ikäiset kävijät.

– Kesällä kävijöitä oli aamusta iltaan. Kun pienemmät lapset lähtivät leikeistään, kokoontuivat kentälle usein nuoret porukalla pelailemaan. Myös seniori-jalkapalloilijoita on käynyt pallottelemassa kentällä.

Miettinen kertoo kyläkentän olevan tärkeä yhteisöllisyyden ylläpitäjä. Talkoilla huolehditaan kentän ylläpidosta, turvallisuudesta ja siisteydestä, sekä jäädytetään talvella luistelukenttä. Alue toimii myös kyläläisten tapahtumapaikkana ja tulevaisuudessa pyritään järjestämään 3–5 tapahtumaa vuodessa.

– Olemme pitäneet kentällä jo lasten jäätapahtuman, yhteisen liikuntailtapäivän ja kirpputoritapahtuman. Aikuisempaa väestöä veti paikalle myös kesällä vieraillut Suunsoittosirkus, joka tarjosi laulua ja lavakomiikkaa.

Lähde: Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n tiedote

Kommentoi