Ensimmäistä erää rokotteita alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille odotetaan lähipäiville

Viime viikolla Siilinjärvellä todettiin neljä koronavirustartuntaa ja saman verran eli neljä tartuntaa on tiedossa myös kuluvalta viikolta.

– Näistä suurin osa on jo karanteenissa olevilla perhepiirissä altistuneilla. Joukkoaltistumisia ei ole ollut. Muutaman tartunnan lähdettä selvitetään edelleen, kertoi Siilinjärven terveyskeskuksen johtava lääkäri Katri Hollmén keskiviikkona.

Terveysviranomaiset muistuttavat, että edelleen on voimassa kiihtymisvaiheen maskisuositus. Käyttösuositus koskee yli 12-vuotiaita.

Maskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Altistumista koronavirukselle ei välttämättä tapahdu, mikäli osapuolet käyttävät maskia. Tällä tavoin voidaan välttää karanteeniin joutuminen, jonka tartuntataudeista vastaava lääkäri arvioi tapauskohtaisesti.

– Samalla haluan muistuttaa, että tartuntatautiviranomaisen määräämä karanteeni ei ole suositus eikä vapaaehtoinen vaan määräys. Yhtään karanteenia ei määrätä perusteettomasti. Karanteenia tulee ehdottomasti noudattaa, Hollmén korostaa.

Useamman viikon tauon jälkeen Siilinjärvelle saadaan muutamia satoja rokotteita loppuviikolla tai viimeistään ensi viikon alussa. Ensimmäinen erä alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille tarkoitettua AstraZenecan rokotetta pitäisi myös saapua.

Kunnan verkkosivulle laitetaan rokotuksia koskeva info heti, kun rokotetta saadaan. Kunta aikoo huolehtia myös siitä, että nettiä seuraamattomat ihmiset saavat tiedon rokotusvuorostaan.

Myös Kuopio aloittaa alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronavirusrokotukset viikolla 7. Kyseiselle viikolle Kuopioon saatu rokote-erä on AstraZenecan rokotetta, jonka vuoksi rokotuksia annetaan nyt alle 70-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville kuopiolaisille ja tuusniemeläisille, kaupunki tiedotti keskiviikkona.

Yli 70-vuotiaiden rokottamiseen käytetään Pfizer-Biontec rokotetta paremman tehon vuoksi. Tällä rokotteella on oma toimitusaikataulu ja viikoittain vaihtuva toimitusmäärä.

Rokotusaikatauluista ja ajanvarauksesta tiedotetaan kaupungin verkkosivuilla, mediassa, sekä kaupungin sosiaalisen median kanavissa.

Siilinjärvellä oli keskiviikkona Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan todettu epidemian aikana 59 tartuntaa ja Kuopiossa 542. Tiedot päivittyvät viiveellä.

Viimeisten 14 vuorokauden aikana Pohjois-Savossa on todettu 85 tapausta ja sitä edeltävinä 14 vuorokauden aikana 196 tapausta.

Ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on laskenut samoilla vertailuajanjaksoilla 80,40:stä 34,9:een.

Tapausmäärät ovat siis voimakkaasti laskeneet helmikuun alun lukemista, jolloin alueella siirryttiin vähäksi aikaa epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat