Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähikuvassa | Ylijohtaja Soile Lahti pitää ruusuista ja suklaasta naistenpäivänä – vuoden muut päivät ovat vieläkin tärkeämpiä

Ensi viikon maanantaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Mitä naistenpäivä merkitsee sinulle Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti?

– Naistenpäivä on tärkeä ainakin siksi, että sen avulla naisten asemaa yhteiskunnassa on nostettu esille, Lahti pohtii.

– Mutta kyllä minä ajattelen, että enemmän ratkaisee se, miten naiset voivat kaikkina niinä muina vuoden päivinä vaikuttaa ja olla osa yhteiskuntaa.

Lahden perheessä on ollut tapana, että perheen miespuoliset jäsenet muistavat perheen naisia jotenkin naistenpäivänä.

– Onhan se ihanaa saada ruusuja ja suklaata sinä päivänä – vaikka ajattelenkin, että ne loput 364 päivää ratkaisevat enemmän, Lahti naurahtaa.

Mitä mieltä olet naisten asemasta Suomessa vuonna 2021?

Ikään kuin olisi naisjohtajien muotti ja sitten on johtajien muotti.

Soile Lahti

– Kyllä naiset ovat hyvässä asemassa täällä Suomessa. Yksittäisissä tapauksissa tilanne on voinut olla toinen, mutta yleisellä tasolla koen, että ei meillä naisilla ole periaatteellisia esteitä esimerkiksi työelämässä.

Henkilökohtaisesti Lahti kokee, että hänen sukupuolensa ei ole millään tavalla määritellyt esimerkiksi tilanteita, joihin hän on mennyt tai miten häntä on niissä kohdeltu.

– Olen tullut kohdelluksi yksilönä. Se on varmasti tärkeää meille kaikille, ei määritellä ihmistä johonkin muottiin, vaan katsotaan, minkälainen hän on yksilönä.

Lahden mielestä myös työelämässä ja johtajuudessa on kyse ennen kaikkea yksilön ominaisuuksista – ei sukupuolesta. Itsekin koko aikuisikänsä erilaisissa johtotehtävissä työskennelleenä Lahti ei pidä termistä ”naisjohtajuus”.

– Ikään kuin olisi naisjohtajien muotti ja sitten on johtajien muotti, minä en oikein sitä ymmärrä, Lahti toteaa.

– Naisiin johtajina mielletään enemmän empaattisuutta ja vuorovaikutusta, mutta yhtä lailla minä olen tavannut miesjohtajia, joilla on samoja ominaisuuksia – ja naisjohtajia, joilta ne puuttuvat.

Lahti on työskennellyt haastavissa johtotehtävissä siitä lähtien, kun hän valmistui hallintotieteiden maisteriksi Tampereelta. Viime vuoden alusta lähtien hän on toiminut Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana.

Koronapandemian myötä työ on ollut paikoin hyvin raskasta.

– Ilman muuta tämä on kaikista tähän astisista työtehtävistäni haasteellisin, mutta minä olen aina tykännyt haasteista, en ole koskaan niitä vältellyt.

Haasteista huolimatta Lahti on pitänyt työstään kovasti.

– Todella monipuolisia ja mielenkiintoisia tehtäviä, hyvät ihmiset tässä omassa aluehallintovirastossa sekä valtakunnallisesti. En ole katunut, että tänne tulin, vaikka pyöritystä on tietenkin ollut.

Työn ohella Lahden pitävät kiireisenä myös oikeustieteen opinnot, joita hän suorittaa vapaa-ajallaan. Oikeusnotaarin tutkielman Lahti teki toissa kesänä, seuraavaksi pitäisi alkaa miettiä gradua.

– Opinnot ovat olleet minulle omaa aikaa ja iloa tuottava asia, niistä en ole paineita ottanut.

Onko suunnitelmissa kenties alan vaihto opintojen jälkeen?

– Katsotaan, kaikki vaihtoehdot ovat avoimina.