Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lounaspaikoissa syöminen loppui yhdessä yössä Siilinjärvellä ja Maaningalla – moni siirtyy noutopalveluun

Ravintolat joutuivat sulkemaan ovensa maanantaista alkaen kolmeksi viikkoa Pohjois-Savossa ja näin myös Siilinjärvellä ja Maaningalla.

Valtioneuvosto päätti asiasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannearvion mukaisesti. Moni Siilinjärven lounasravintola siirtyi maanantaina noutoruokapalveluun.

– Eihän tällainen päätös hyvältä tunnu, mutta se oli odottavissa. Johan tästä on kokemusta viime keväältä, jolloin ravintolat olivat kiinni melkein kaksi kuukautta. Kyllähän tämä myyntiin vaikuttaa, ravintola Fonten yrittäjä Aki Hiltunen sanoo.

Fontesta myydään lounaita ja annoksia ulos takeawayna.

– Nyt pitää miettiä kaikenlaisia korvaavia juttuja, kuten vanhuksille suunnattuja ruokien kotiinkuljetuspalveluja. Sellaista on harkittu.

Siilinjärven ABC siirtyy takeaway-myyntiin, kuten myös Sulkavantien Teboil.

– Takeawayhin mennään ja katsotaan, miten se lähtee käyntiin, Teboilin yrittäjä Hannu Hartikainen sanoo.

Harjamäessä yrityskeskus Innocumissa toimiva ravintola Lataamo muutti maanantaiaamuksi toimintamalliaan siten, että ruokapaikka toimii ainoastaan henkilöstöravintolana. Tämä mahdollistaa ovien auki pitämisen rajatulle asiakaskunnalle.

– Lataamo on seuraavat kolme viikkoa avoinna ainoastaan yrityskeskuksen työntekijöille ja sopimusasiakkaille. Takeaway-mahdollisuuttakaan meillä ei muille ole, Lataamon yrittäjä Toni Karjalainen kertoo.

– Tänä aamuna meillä on käynyt asiakkaita kahvinhakureissulla, mutta edes kahvia emme voi myydä ulos, koska olemme henkilöstöravintola.

Karjalaisen mukaan päätös tuli yrittäjille käsittämättömän nopealla aikataululla.

– Sunnuntaina kello 18 jälkeen tuli päätös, että ovet pitää laittaa kiinni ja sitten oli vain muutama tunti aikaa järjestellä asioita. Eihän tällaista voi aikuisten maailmassa oikeasti tapahtua, Karjalainen hämmästelee.

Ravintola Reppumies on kokonaan kiinni kolme viikkoa eli annoksia ei myydä noutopalvelunakaan. Myös Maaningalla toimiva ravintola Hollitupa sulkee ovensa täysin.

– Ainoastaan muutamalle vanhalle asiakkaalle teemme ja viemme ruuat. Emme ole siis viikonloppunakaan auki, koska meillä ei ole juomien ulosmyyntiä, Hollituvan yrittäjä Sirpa Väänänen kertoo.

Maaninkalainen Veskun Kievarin yrittäjä Vesa Väisänen on järjestänyt annosten noutopalvelun.

– Takeawaylla yritetään pyörittää, vaikka annoksia ei mene paljoa. Toimitan vanhuksille palveluna ruokia, joten niiden ohella tässä samalla tehdään takeawaytkin, Väisänen sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut, että tiukempien rajoituksien piiriin siirtyminen on tarpeen Pohjois-Savossa pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Myös Pohjois-Karjala liittyy ravintolasulkuun.

Sulun ulkopuolelle jäävät Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Kainuu. Lapissa ravintolat voivat olla auki Kittilän kuntaa lukuun ottamatta.