Pikku-Aapo haluaa palomieheksi, Jonna haluaa rakentaa talon – katso videolta, mistä tavalliset ihmiset unelmoivat

Sami Pikkarainen teki työpaikalla oppimisen etänä. Tuloksena syntyi video ihmisten unelmista.

Tarja Lappalainen

Tarja Lappalainen

Kulttuurialan ammattiopistossa Ingmanedussa opiskeleva Sami Pikkarainen teki Uutis-Jousessa toteutettavaksi suunnitellun työpaikalla oppimisen kokonaan etänä. Korona-ajan poikkeustilanteessa 25-vuotiaan Samin vahvana tukena oli ohjaava opettaja Tuula Hara.

– Olen valmistumassa kuva-artesaaniksi, ja opinnoista puuttui vain työpaikalla tapahtuva oppimisen osio, Sami kertoo.

Kun Uutis-Jousi ei voinut ottaa opiskelijaa työpaikalle, opettaja ehdotti Samille ja lehdelle työpaikkaopiskelun toteuttamista etänä, olivathan toimittajatkin osin etätöissä. Tehtäväksi sovittiin videon tekeminen.

– Yhdessä opettajan kanssa mietimme aihetta, joka olisi sävyltään positiivinen. Aiheeksi videolle valikoitui unelmointi, Sami kertoo.

Työoppiminen alkoi käsikirjoituksella, jonka jälkeen Sami tarttui kameraan.

– Videopätkien kuvaaminen Siilinjärveltä oli helppoa, mutta koska olen vähän ujo, niin ihmisten haastatteleminen oli alkuun haasteellista. Sekin alkoi sujua, kun sain ensimmäiset vastaukset ja kuvat.

Sami kertoo, että moni kieltäytyi vastaamasta kysymykseen: Mistä sinä unelmoit? Tai, jos vastasi, ei halunnut ainakaan kuvattavan itseään.

– Tein useana päivänä näitä haastatteluja. Joinain päivinä ei onnistanut kuin kerran.

Kun koko materiaali oli kasassa, Sami aloitti sen editoinnin ja kokoamisen.

– Sopivan musiikin löytäminen oli hankalaa, kun se piti löytää ilmaispalvelusta.

Pikkarainen kertoo, että haasteellista työpaikkaoppimisessa etänä oli aikataulun ylläpitäminen ja päivien rytmittäminen.

– Etäopiskelu ei ole oikein muutenkaan sopinut minulle, eikä ole ollut mieluisaa. Olen huono aloittamaan itsenäistä työskentelyä. Ihmiset ovat tältä osin erilaisia.

Sami Pikkaraisen omissa unelmissa on hakea ja päästä ensi vuonna korkeamman tason koulutukseen. Sitä ennen tavoitteena on suorittaa kesken jäänyt lukio loppuun.

Kommentoi