Lue jutut näppärästi – Uutis-Jousen uusi, ilmainen sovellus tuo päivän uutiset käden ulottuville

Toimitus

Uutis-Jousi astuu uuteen aikaan ja ottaa käyttöön verkkosivustoon pohjautuvan uutissovelluksen. Sen myötä lukijat voivat kätevästi seurata uutisia ja lukea juttuja mobiililaitteilla.

Uutissovelluksen asentaminen on ilmaista. Asennus tapahtuu verkkoselaimella osoitteessa uutis-jousi.fi/asenna.

Näköislehden lukeminen onnistuu jatkossakin tutulla Uutis-Jousi -sovelluksella. Sen voi ladata ilmaiseksi sovelluskaupoista.

– Nyt meillä on tarjota lukijoillemme kaksi sovellusta, joista toinen keskittyy päivittäiseen juttuvirtaan ja toinen tarjoaa torstaisin ilmestyvän paperilehden näköislehtenä, päätoimittaja Tarja Lappalainen toteaa.

Teknisesti uusi uutissovellus on uutis-jousi.fi-sivustoon upotettu toiminnallisuus. Tämän vuoksi se ei ole riippuvainen sovelluskaupoista, eikä sitä tarvitse koskaan päivittää. Niin sanotuksi PWA:ksi ( progressive web application, suom. progressiivinen verkkosovellus) kutsuttu tekniikka on yleistynyt maailmalla viime vuosina rajusti.

– Kyse on siitä, että verkkosivut ja ladattavat sovellukset – eli natiivisovellukset – lähestyvät teknisesti toisiaan, Mediatalo Keskisuomalaisen webmaster Timo Häkkinen selvittää.

Uutissovellus on kätevä ja selkeä. Näköislehti on helpoiten luettavissa eri sovelluksella.

– Natiivisovellukset toimivat kuitenkin vain tietyillä laitteilla ja käyttöjärjestelmien versioilla, kun taas verkkosivut aukeavat käytännössä kaikilla. PWA vapauttaa lehden ja sen lukijat tästä sekä monista muista rajoitteista.

Käytännössä uutissovelluksen sisältö ja ulkoasu on sama kuin Uutis-Jousen verkkosivuilla, joita voi edelleen lukea myös vanhaan malliin selaimella. Jatkuvasti kehittyvän PWA-sovelluksen asennus kuitenkin kannattaa.

– Käytettävyys tulee kohenemaan monin tavoin, pikkuhiljaa. Mahdollista voi olla esimerkiksi offline-selaus, mikä tarkoittaa, että uutisia voisi lukea tauotta pätkivänkin nettiyhteyden äärellä esimerkiksi mökillä tai junassa, Häkkinen ennakoi.

Uutis-Jousen nykymuotoinen verkkosivusto otettiin käyttöön viime syksynä.

– Verkkojuttujen lukemiseen käytetään paljon mobiililaitteita, ja niiden osuus lukukokemuksissa on jatkuvasti kasvussa. Tämän vuoksi verkkopalvelua kehitetään sisällöllisesti ja mobiilikäytettävyys edellä. Haluamme mahdollistaa lukijoille sen, mitä he haluavat, päätoimittaja Tarja Lappalainen sanoo.

Kommentoi