Itäsuomalaiset kulttuuriammattilaiset kokosivat voimiaan musiikin ympärille: ”Tämä on meidän vappumarssimme”

Kappaleen tekijätiimiä: Markus Petsalo (vasemmalla), Tatu Kemppainen, Ossi Jauhiainen ja Virpi Rautsiala.

Esittävän alan joukko, joka on lähtöisin Itä-Suomesta tai joilla on työtaustaa alueelta, on tehnyt uutta musiikkia.

Tempauksen takana on suuri ryhmä esittävän alan ammattilaisia, joille yleisökontakti on elinehto. Älä unohda -kappaleen julkaisupäivä on suomalaisen työn juhlan kynnyksellä Vapun aattona perjantaina 30. huhtikuuta 2021.

Työryhmä haluaa olla mukana suomalaisen työn juhlinnassa omalla pro bono -panoksellaan ja samalla tuoda esille, kuinka mittava määrä erilaisia ammattilaisia elämysalalla työskentelee.

Tekijät kertovat, että teos on omistettu valtakunnallisesti ja globaalisti kaikille heille, jotka tekevät työtään esittävän taiteen, luovuuden ja live-elämysten parissa. Samalla se on omistettu johtajille ja päätöksentekijöille muistuttamaan suuresta ammattijoukosta, joka rakentaa parempaa maailmaa omalla osaamisellaan. Ja tietysti tämä pieni spektaakkeli on keväinen lahja yleisölle, jolle työtä tehdään.

Älä unohda -kappaleen sanoituksen on tehnyt Virpi Rautsiala, Rap-osuuden lyriikat Niko Nova. Sävellyksestä vastaa Markus Petsalo ja sovituksesta Ossi Jauhiainen ja Tatu Kemppainen.

Laulamassa ovat muun muassa Sakari Kuosmanen, Niko Nova (rap), Markus Petsalo, Olli Herman, Tatu Kemppainen, Ossi Jauhiainen, Tommi Hakala, Heidi Pakarinen, Piia Tuovinen, Calle Pakarinen, MC Raaka Pee, Ilkka Pettersson, Marja-Liisa Kuosmanen, Tommi Tuple Salmela, Ami Räsänen, Virpi Rautsiala.

Soittamassa muun muassa Markus Petsalo, Niko Ronimus, Jukka Eskola, Joakim Berghäll, Timo Kämäräinen, Tatu Kemppainen, Ossi Jauhiainen, Anu Pulkkinen, Marko Salmela, Paul Staufenbiel (Aavikko), Kuopion kaupunginorkesterin jousikvartetti: Sayaka Kinosiro, Evgeny Pravilov, Christian Sugarev, Graham Pocknell.

Kappaleesta on tehty myös Älä unohda -musiikkivideo.

Muusikkojen ja laulajien lisäksi myös muun muassa tanssin, teatterin, klovnerian, performanssin, live artin ammattilaiset ovat olleet rakentamassa musiikkivideota. Videolle haluttiin myös henkilöitä, jotka osallistuvat esittävän alan tuotantoon yleisöltä näkymättömissä, mutta omalla merkittävällä panoksellaan, skenografina, ohjaajana, säveltäjänä, koreografeina, visualistina, näytelmäkirjailijana, äänisuunnittelijana, lavatekniikan ammattilaisena jne. Videolla on materiaalia muun muassa Luxemburgista, Tampereelta, Helsingistä, Turusta, Wienistä ja Ljubljanasta.

Kappaleen sanoittaja Virpi Rautsiala on näyttelijä ja monitaiteilija. Keravalta kotoisin oleva Rautsiala on työskennellyt laajasti ympäri Suomea. Näyttelijäntyönsä lisäksi Rautsiala on säveltänyt, kirjoittanut ja ohjannut. Rautsiala on Pohjois-Savon taidetoimikunnan puheenjohtaja sekä Valtion esittävien taiteiden toimikunnan varapuheenjohtaja. Virpi on Älä unohda -tempauksen sytyke ja moottori.

Säveltäjä Markus Petsalo on näyttelijä, muusikko ja sairaalaklovni. Markus säveltää ja sanoittaa itse omaa musiikkiaan ja keikkailee useilla kokoonpanoilla. Muusikkona Petsalo tuli tunnetuksi osallistuessaan musiikkiohjelmaan Voice of Finland.

Sovittaja Ossi Jauhiainen on kanttori ja tenorilaulaja sekä musiikin monitoimi-inspiraattori. Jauhiainen on tehnyt paljon kansainvälistä gospelia ja korona-aikana hän on taltioinut lukuisia virsiä uusina sovituksina eri artistien kanssa.

Sovittaja Tatu Kemppainen on muusikko ja lääkäri, joka on ollut viime aikoina esillä korona-aiheisilla musiikkitempauksillaan omalla youtube-kanavallaan. Kemppainen tunnetaan lahjakkaana kitaristina ja jo legendaarisen Leningrad Cowboysien riveistä. Kemppainen on urallaan tehnyt paljon myös teatterimusiikkia.

– Kulttuurialan ammattilaiset ovat reilun vuoden verran eläneet melkoista turbulenssia ja tunteiden karusellia puhumattakaan työtilanteiden totaalisesta alasajosta, lomautuksista, rahoituksen riittämättömyydestä. Oli aivan välttämätöntä ryhtyä tekemään jotain konkreettista ja yrittää vaikuttaa tilanteeseen valoisalla otteella. Suomen sivistysvaltiossa taiteilijoiden ja kulttuurinasema on huolestuttava. Täytyy nostaa asia pöydälle suomalaisen työn juhlapäivänä, Virpi Rautsiala sanoo.

– Tämä laulu on irti kaikesta kaupallisesta ja puoluepoliittisesta. Taiteilijan ja kulttuurin arvo ja arvostus on tässä nyt etusijalla. En halunnut enää olla hiljaa ja odottaa, että joku muu tekisi jotain näkyvää. Taide ei koskaan kuole. Ilman taidetta ihmisen oma ajattelu katoaa ja tunnerekisteri kapenee, Rautsiala jatkaa.

Kommentoi