Meillä on vastuu sanoistamme ja niiden synnyttämistä teoista – aina.

Sananvapauteen kuuluu vastuu. Lehdissä sisällöstä vastaa lain mukaan päätoimittaja.
Tarja Lappalainen

Tarja Lappalainen

Tänään maanantaina, 3. toukokuuta, vietetään maailmanlaajuisesti kansainvälistä lehdistönvapauden päivää.

Perustuslain turvaama sananvapaus takaa kansalaisille oikeuden ilmaista itseään ja vastaanottaa tietoa. Sananvapauteen kuuluu aina myös vastuu. Jokainen sanankäyttäjä vastaa viestistään viime kädessä oikeudessa, mikäli lain sallimat rajat ylittyvät.

Lehdissä sisältövastuun kantaa lain mukaan päätoimittaja. Hän vastaa jokaisesta julkaistusta sanasta ja kuvasta, sekä toimituksellisesta sisällöstä että mainoksista. Journalismiin kuuluu olennaisesti eettinen harkinta siitä, mitä kannattaa julkaista.

Vastuullinen journalismi tarkoittaa sananvapauden käyttöä sisältövastuun kantaen. Vastuullinen media pyrkii aina tarkistamaan tietonsa mahdollisimman hyvin. Jos virheitä kuitenkin sattuu, media korjaa virheensä asianmukaisesti.

Sanomalehtien maailmanjärjestö WAN-IFRA ja monet muut sananvapautta puolustavat järjestöt kehottavat hallituksia ja viranomaisia huolehtimaan toimittajien turvallisuudesta ja vapaudesta tehdä työtään.

Suomessa uutismediat korostavat sananvapauden päivänä rooliaan sananvapauden puolustajina ja toteuttajina sekä kansalaisten vaikutuskanavana ja mielipidefoorumina.

Jokainen sanankäyttäjä vastaa viestistään viime kädessä oikeudessa, mikäli lain sallimat rajat ylittyvät.

Suomessa on maailman vanhin painovapauslaki. Se säädettiin Ruotsi-Suomessa 1766. Suomi on ollut vuodesta toiseen lehdistönvapauden kärkimaita maailmassa.

Mitä sananvapaus sinulle merkitsee? Voit käydä tänään vastaamassa Uutismedian liiton kyselyyn ja osallistua myös arvontaan. Löydät kyselyn täältä.

Kommentoi