Tehosterokotusaikaa ei voi muuttaa ilman painavaa syytä

Koronarokotukset ovat Suomessa historiallisen suuri terveydenhuollon operaatio. Rokotusten järjestäminen vie niin paljon resursseja, ettei esimerkiksi annettujen rokotusaikojen siirtämiseen ole juuri mahdollisuutta.

Muun muassa kunnan facebook-sivuilla on kyselty, voiko kesälomakauteen ajoittuvien rokotusten ajankohtia siirtää. Soittoja asiasta on tullut myös rokotusajanvaraukseen.

– Yhteydenottoja tulee aika paljon rokoteaikojen siirrosta – varsinkin, kun nämä toiset rokotukset osuvat parhaaseen lomakauteen, Siilinjärven kunnan kehittämisylihoitaja Tuija Pakkala kertoo.

Pakkala jatkaa, että rokotteet on niin sanotusti korvamerkitty ensimmäisellä rokotuskerralla.

– Kun kyseessä ovat suuret massat, joita rokotamme, on aikojen siirto todella hankalaa.

– Esimerkiksi, jos 100 henkilöä haluaa siirtää mökkireissun tai lomamatkan vuoksi aikaa, meillä ei ole tarjota rokotetta riittävää määrää niihin rokotuspäiviin, johon siirto halutaan. Rokotteen säilyvyys sanelee myös paljon, Pakkala kertoo.

Kun kyseessä ovat suuret massat, joita rokotamme, on aikojen siirto todella hankalaa.

Tuija Pakkala

Rokotusvuorossa nyt yli 40-vuotiaat – kolmekymppisten ajanvaraus aukeaa muutaman viikon sisällä

Varaamalla ensimmäisen rokotuksen henkilö sitoutuu 12 viikon kuluttua annettavaan toiseen rokotukseen. Kesän menot ja reissut tulisi pyrkiä järjestämään sillä tavalla, että toiseen rokotukseen päästään, vaikka joutuisi ajamaan satoja kilometrejä mökiltä.

Tehosterokotukset on tilattu tietyille viikoille silloin, kun ensimmäinen rokotusannos on annettu.

– Kunnan sivuillakin mainitaan, että tehosterokotusaikoja voi siirtää vain vakavista terveydellisistä syistä, eli kun jokin sairaus estää rokottamisen tai rokotukseen saapumisen. Vapaa-aikaan tai työhön liittyvien syiden takia aikaa ei voi vaihtaa.

Sairastumiselle ei voida kuitenkaan mitään. Tällöin yritetään järjestää toinen rokotus johonkin muuhun päivään ylimääräisenä.

– Tämä onnistuu kuitenkin vain yksittäisen henkilön kohdalla, ei kymmenien tai satojen. Siksi linjaus on tiukka.

– Toki ymmärrämme, että reissuihin halutaan lähteä ja liikkua vapaammin, mutta yritetään jaksaa vielä tätä poikkeuksellista aikaa muutama kuukausi, jotta saavuttaisimme riittävän rokotesuojan, Pakkala kannustaa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat