IL: Siilinjärveläisellä perussuomalaisten ehdokkaalla tuomiot pahoinpitelystä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä – Puheenjohtaja: "Katsoimme, ettemme voi ihmistä toista kertaa tuomita"

Iltalehti uutisoi Siilinjärvellä ehdokkaana olevan Sami Rautiaisen (ps) saaneen tuomiot pahoinpitelystä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Rautiainen löi vuonna 2018 Kuopiossa miestä rautalapiolla niin, että uhrin kummatkin kädet murtuivat.

Rautiainen oli rikoksentekohetkellä koeajalla vuonna 2017 tapahtuneesta yökerhopahoinpitelystä, jossa hän heitti uhrin voimalla seinään ja potkaisi maahan kaatunutta miestä kolme kertaa ylävartalon alueelle.

Savon Media ei tavoittanut Rautiaista kommentoimaan tapausta.

Siilinjärven Perussuomalaisten puheenjohtaja Jani Räsänen vahvistaa Savon Medialle, että Rautiaisen tapaus käsiteltiin puolueessa ennen ehdokkuuden hyväksymistä.

– Hän on kertonut rehellisesti ja avoimesti tuomioistaan, ja kävimme tapaukset lävitse.

Edesmennyt tuomio ei tee ihmisestä yhteiskuntakelvotonta.

Henri Uljonen

– Koska hän on tuomionsa jo istunut, katsoimme, ettemme voi ihmistä toista kertaa tuomiota.

Perussuomalaisten Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Henri Uljonen huomauttaa, että Rautiainen ei ollut rikosten aikaan vielä perussuomalaisten jäsen.

Uljonen kommentoi tapausta toteamalla selkeän eron siinä, onko rikoksista kerrottu avoimesti etukäteen vai ei.

– Toisessa tapauksessa ei ollut kerrottu, eikä henkilö tämän takia tule olemaan vaalien jälkeen perussuomalaisten paikkavalinnoissa tai muissa luottamustehtävissä mukana, Uljonen avaa tilannetta viitaten Leppävirralla perussuomalaisten listalta ehdokkaana olevaan Jouni Niskaseen (sit.), jonka rikostausta paljastui myös Iltalehden uutisessa.

Perussuomalaiset poisti Niskasen puolueensa kuntavaalisivuilta.

Yleiseen keskusteluun ehdokkaiden rikostuomioista Henri Uljonen toteaa, ettei perussuomalaiset ole tuomistuin, joka lähtisi tuomitsemaan ehdokkaita uudestaan.

– Suomi on oikeusvaltio ja mikäli henkilö on hyvittänyt tuomionsa yhteiskunnalle, ei hän ole meille velvollinen tuomiotaan sovittamaan, mikäli mitään uusia ehdokkuuden estäviä seikkoja ei ole tullut ilmi.

– Edesmennyt tuomio ei tee ihmisestä yhteiskuntakelvotonta ja siksi kärsityn tuomion jälkeen ihmisille on voitava antaa uusi mahdollisuus, Uljonen kuvaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat