Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutis-Jousi kysyy ja puolueet vastaavat: | Miten saatte rahat riittämään tarvittaviin palveluihin?

Tämä on juttusarja, jossa Siilinjärvellä ehdokkaita asettaneet puolueet vastaavat Uutis-Jousen toimituksen tekemään kysymykseen.

Puolueiden yksittäisiä ehdokkaida ja heidän kommenttejaan voi käydä tutkailemassa Uutis-Jousen vaalikoneella.

Keskusta: Kunnalliset palvelut täytyy jatkossakin tuottaa kustannustehokkaasti ja hakemalla uusia ratkaisuja. Lisääntyvät palvelutarpeet näkyvät suoraan kunnan taloudessa. Verotulojen kasvua on pidettävä yllä suotuisalla työpaikkakehityksellä ja työvoiman riittävyydestä huolehtimalla. Tämä tarkoittaa päätöksiä, jotka tukevat Siilinjärven elinvoimaa ja pitovoimaa. Elinvoimainen kunta pystyy tarjoamaan laadukkaita palveluita ja houkuttelee uusia asukkaita ja yrityksiä ja vastuullinen taloudenhallinta luo tälle vahvan perustan.

Kristillisdemokraatit: Tehdään realistisia päätöksiä kunnan tuloja ja menoja suunniteltaessa. Pysytään päätöksissä, jotka on tehty koskien kunnan velvollisuuksia ja oikeuksia. Tarvittavat palvelut on laitettava tärkeysjärjestykseen. Yksiköissä annetaan vastuullisille ja koko henkilökunnalle tietoa siitä, miten eri toiminnot vaikuttavat kunnan talouteen. Meno- ja tulokuri pysyy hyvässä järjestyksessä, kun kaikki osalliset ovat tietoisia tehdyistä suunnitelmista.

Kokoomus: Kunnassa tulee tarkastella mahdollisia päällekkäisiä toimintoja ja tehdä niiden osalta uudelleen organisointia. Tätä ei tule tehdä henkilöstön kustannuksella, vaan resursseja tulee ohjata sinne missä niille on tarvetta. Hankintoja tulee arvioida ja kilpailuttaa. Kilpailutus on ohjattava siten, että se vastaa tarpeita; halvin ei aina ole paras ja kattavin. Painopisteenä tulee olla myös paikallisten toimijoiden tukeminen, näin pidetään yllä elinvoimaa ja lisätään työpaikkoja.

Perussuomalaiset: Ensin suomalaisten hyvinvointi ja turvallisuus – kaikesta toissijaisesta, turhasta ja haitallisesta tulee leikata. Tällä hetkellä kuntamme on tehnyt päätöksiä, joista osa on ollut hyvin lyhytnäköisiä.

Sosiaalidemokraatit: Rahat riittävät tarkalla taloudenhoidolla sekä työllisyyttä ja yrittämistä kannustamalla. Tulevaisuutta ja elinvoimaa ajatellen tulee tavoitella kunnan asukasmäärän ja työpaikkojen kasvua. Palvelujen oikea kohdentaminen ja mitoittaminen arvioidaan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti.

Vasemmistoliitto: Kunnan asukasmäärän tavoitteellinen kasvattaminen, työllisyysasteen nostaminen, maltillinen maksupolitiikka. Talouden parempi seuranta ja talouden suunnitelmamallien kehittäminen.

Vihreä Liitto: Palveluprosesseja on tehostettava. Digitalisaatio on Siilinjärvellä vielä melko alkuvaiheessa ja sen mahdollistama toiminnan tehostaminen monelta osin hyödyntämättä. Mikäli joudumme tasapainottamaan kuntataloutta, valitsemme mieluummin palvelutason maltillisen laskemisen kuin veronkorotukset.

Liike Nyt: Kunnan kulurakenne ja tehokkuus omien palvelujen vs. ostopalvelujen osalta tulisi analysoida. Verotuksen kiristäminen ei ole ratkaisu.

Kansalaispuolue (tekninen vaaliliitto KD:n kanssa):

Rahan riittäminen palveluiden turvaamiseen on entistä haasteellisempaa. Haasteista pahin on pitkittynyt koronakriisi, joka tulee näkymään myös kuntien taloudessa negatiivisesti. Talousjohdolta odotetaan paljon ja valtuusto on paljon vartiana. Kiperiä leikkauksia voi joutua tekemään peruspalveluiden säilymisen puolesta, karsimaan hallintoa, tarkastelemaan maksut ja taksat kilpailukyky huomioiden, ylimääräiset rönsyt leikaten. Velalla älijäämän paikkaus on huono tie, mutta terveydenhoidosta ja koulutuksesta tinkisin viimeisenä.