Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nopeasti yleistynyt rekkaspottaaminen on lapsille sekä hyvä että huono harrastus – "Onneksi mitään vakavaa ei ole sattunut"

Itä-Suomen poliisi varoitti alkukesästä talven ja kevään aikana yleistyneestä harrastuksesta, niin sanotusta rekkaspottaamisesta, jossa etenkin lapset ja nuoret tarkkailevat tien varressa ja silloilla rekkoja. Tarkoituksena on saada ohiajava rekka räpsyttelemään valoja tai tööttäämään.

Spottailijoita on sekä pienempien teiden varsilla että valtatie 77:n varressa Maaningalla.

– Rekasta kuvataan usein video, joka ladataan sosiaaliseen mediaan, yleensä TikTokiin, Youtubeen tai Instagramiin, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta kertoo.

Poliisi toivoo, että vanhemmat keskustelisivat lastensa kanssa harrastuksen turvallisuudesta, sillä lapset eivät välttämättä ymmärrä vielä varoa muuta liikennettä.

– Poliisi pitää raittiissa ilmassa valokuvaamista toki hienona harrastuksena. Emme kuitenkaan halua, että kenenkään lapsi jää harrastuksensa takia auton alle, Kallio sanoo.

Työkseen yhdistelmäajoneuvoa ajava siilinjärveläinen Heidi Tuomainen on havainnut ilmiön työvälineensä ratin takaa.

– Viimeksi eilen seisoi poikia tienvarressa näyttämässä käsimerkkiä, että tööttää. He pumppaavat kättä ilmaan merkiksi. Poikia ja tyttöjä näkee joka päivä jossain päin matkan varrella. He ovat yleensä sillan päällä tai tien varressa joko pysäkeillä tai pyöräteillä, Tuomainen kertoo.

Tuomainen sanoo, että suurin osa spottaajista on turvallisissa paikoissa, mutta harrastuksen yleistyttyä lapsia on näkynyt myös vaarallisissa paikoissa, kuten moottoritien välikaistoilla tai ramppien reunoilla.

– Itse olen sitä mieltä, että silloin pitää jättää tööttäämättä, jotta he ymmärtävät asian. Onneksi mitään vakavaa ei ole sattunut.

Lähtökohtaisesti Tuomainen on hyvillään siitä, että lapset ovat kiinnostuneita ajoneuvoista ja raskaasta kalustosta.

– Tiedä vaikka siellä on tulevaisuuden kuljettajia kasvamassa. Itselle tulee hyvä mieli siitä, kuinka iloisiksi nämä spottaajat pienestä torven töräytyksestä tulevat.

Sinne vaan katsomaan, minkälaisia vekottimia siellä liikkuu, kunhan homma pysyy turvallisena.

Pirita Paarnio-Nupponen

Siilinlahden koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Pirita Paarnio-Nupponen sanoo, että harrastus on myös monen vanhemman tiedossa.

Hän sanoo, että yhdistyksen vanhemmat ovat havainneet rekkaspottailijoita muun muassa Vuorelan Teboilin, Kasurilan Shellin ja Lujabetonin kohdilla moottoritien ylittävillä silloilla.

Vanhempainyhdistyksessä jaetaan poliisin huoli turvallisuudesta.

– Olemme yhdistyksessä pohtineet, mihin tämä voi kehittyä, jos liika innokkuus ja uhkarohkeus sumentavat harkintakyvyn ja johtaa tarpeettomiin vaaratilanteisiin, Paarnio-Nupponen pohtii.

Toisaalta ulkoiluun kannustava harrastus on lähtökohtaisesti hyvä.

– Sinne vaan katsomaan, minkälaisia vekottimia siellä liikkuu, kunhan homma pysyy turvallisena, Paarnio-Nupponen pohtii.

Myös Paarnio-Nupponen toivoo, että vanhemmat keskustelisivat asiasta lasten kanssa.

– Lapsia ei voi pitää ”niskaliekassa” kiinni, mutta olisi hyvä olla tietoinen siitä, mitä ne omat murut kavereineen tekevät.