Siilinjärvellä annettu 18 000 annosta koronarokotetta

Kesäkuun aikana Siilinjärvellä jaettiin 4500 koronarokoteannosta. Viikossa rokotetaan noin 700–1200 kertaa.

Siilinjärvellä täyttyy tällä viikolla 18 000 annetun koronarokotusannoksen raja. Valtaosa tällä hetkellä annettavista rokotuksista on toista annosta, mutta joukossa on vielä myös ensimmäisen piston saavia, kertoo kehittämisylihoitaja Tuija Pakkala.

– Olemme rokottaneet suurimman osan kuntalaisista ensimmäisen kierroksen osalta. Toki vielä on niitä, jotka ovat esimerkiksi kesälomalla, eivätkä sen vuoksi ole varanneet aikaa, sekä niitä, jotka muista syistä jättävät rokotteen ottamatta, Pakkala arvioi.

Pakkalan mukaan toista rokoteannosta, jonka saa 12 viikkoa ensimmäisen rokotteen jälkeen, on haettu tunnollisesti. Siilinjärvellä toinen rokoteaika määräytyy ensimmäisen rokotteen perusteella, eikä sitä ole mahdollista siirtää kuin erityisen painavasta syystä.

– Ihmiset ovat ymmärtäneet, että meillä on maailmanlaajuinen pandemia, ja jos rokote halutaan niin meillä on tietynlainen järjestelmä, jota noudattamalla rokotteet saadaan jaettua. Kakkosrokotteen siirtoa on pyydetty jonkin verran, mutta niissä on aina ollut hyvä syy taustalla, kuten sairastuminen, Pakkala kertoo.

Siilinjärvellä annetaan hieman viikosta riippuen 700–1200 koronarokotetta. Koska kuntaan saatavia rokotteita on rajallinen määrä, toiset rokoteannokset on priorisoitu ja ensimmäisen annoksensa haluavat voivat joutua odottamaan hiukan. Elokuun ensimmäisellä viikolle on kuitenkin järjestetty aikoja nimenomaan ensimmäiselle rokotteelle.

Koronarokotukset aloitettiin Siilinjärvellä tammikuussa hoivalaitoksista. Maaliskuussa siirryttiin Pakkalan mukaan rokottamaan isommin yleisellä tasolla vanhempia ikäluokkia.

Kakkosrokotteen siirtoa on pyydetty jonkin verran.

Tuija Pakkala

– Kun 70-vuotiaille ja sitä vanhemmille suunnatut ajat tulivat saataville, tuli va-rauksiin suuri piikki. Muuten aikoja on varattu melko tasaisesti.

Maaninkalaiset rokotetaan pääsääntöisesti Kuopiossa. Kuopiossa oli 27.7. mennessä hieman yli 69 000 ensimmäisen rokoteannoksen saanutta ja reilut 29 000 myös toisen annoksen saanutta yli 16-vuotiasta.

Vastaava ylilääkäri Sari Niskanen kertoo, että erityisesti vanhemmat ikäryhmät ovat Kuopiossa olleet aktiivisia ajanvaraajia.

– Viime aikoina on huomioitu nuorempien hiukan laiskempi into hakeutua rokotukselle, joka jonkin verran huolettaa. Viesti nuorille olisikin, että varaisivat nyt oman rokoteaikansa, jotta tästä pandemiasta jossakin vaiheessa päästään yli.

Niskanen muistuttaa, että tauti voi olla hankalaoireinen myös nuorella.

Viesti nuorille olisikin, että varaisivat nyt oman rokoteaikansa.

Sari Niskanen

Siilinjärvellä annettiin kesäkuun aikana 4500 rokotusta. Nykytiedoilla viimeiset koronarokotteet annetaan täällä loka–marraskuun taitteessa. Kuopiossa toivotaan, että valtaosa kuntalaisista olisi saanut ainakin ensimmäisen rokotteen syksyn aikana. Tehosterokotteita pistetään Kuopiossa todennäköisesti vielä loppuvuosi.

Rokotteen saavat tällä hetkellä perusterveet 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat, sekä riskiryhmiin kuuluvat 12–15-vuotiaat. Pakkala muistuttaa, että annettujen rokotusten määrää ei voi suoraan peilata kunnan väkilukuun.

– Siilinjärvi on nuori kunta, pitää muistaa, että täällä on aika paljon pieniä lapsia.

Pakkala kiittelee niin paikallisia rokotteen ottajia kuin terveydenhuollon henkilökuntaakin.

– Tämä on valtava urakka terveydenhuollon henkilöstölle, eikä mitään tällaista ole ollut koskaan aikaisemmin. Kiitokset sekä heille että kuntalaisille, jotka ovat tulleet hyvin rokotuksiin ja seuranneet säädöksiä esimerkiksi käsihygienian suhteen.

Valtakunnallisessa mediassa on viime aikoina puhuttu niin kolmannesta rokoteannoksesta, ensimmäisen ja toisen annoksen välin lyhentämisestä kuin alle 16-vuotiaiden rokottamisestakin.

– Mikäli THL laajentaa rokotukset koskemaan myös perusterveitä 12–15-vuotiaita, toteutamme ne kouluilla niin, että vanhemmille tulee tietoa rokotuksista etukäteen. Mutta virallista päätöstä ei ole vielä tullut: nämä ovat alustavia suunnitelmia sen varalta, mikäli päätös tehdään, Pakkala korostaa.

Myös kolmannen rokoteannoksen suhteen kuunnellaan THL:n lin- jausta. Ensimmäisen ja toisen annoksen väliä ei Siilinjärvellä olla toistaiseksi lyhentämässä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat