Kuopion vesi ja Siilinjärven kunta toivovat, että kotitaloudet käyttäisivät vettä tavanomaisia määriä myös keittokehotuksen keskellä. Tämä jouduttaa klooripitoisen veden etenemistä vesijohtoverkostossa. Klooraus käynnistyi maanantaina.
– Jos on joitain kiinteistöjä, joissa harvemmin käydään, olisi tärkeää, että niissä käytäisiin laskemassa vettä, sanoo Siilinjärven vs. ympäristöterveysjohtaja Kaisa Hartikainen.
Tärkeää Hartikaisen mukaan on, että vesi ei seiso putkistossa, koska tämä voi aiheuttaa jopa veden kiinteistökohtaista saastumista.
Erityiseen lorotteluun ei Hartikaisen mukaan ole kuitenkaan syytä ryhtyä, sillä pahin tilanne olisi veden loppuminen verkostosta.
Vaikka näytteitä on otettu kymmeniä, Escherichia coli -bakteeria ei ole löytynyt kuin yhdestä vesinäytteestä perjantaina, Hartikainen sanoo. Sen lisäksi vedestä on tutkittu niin sanottuja indikaattoribakteereita eli koliformisia bakteereita ja enterokokkeja. Toisin kuin E. coli, ne eivät ole taudinaiheuttajia mutta ne voivat antaa viitteitä veden saastumisesta. Enterokokkeja ei enää maanantaina valmistuneissa näytteissä ollut, ja koliformisten bakteerien määrä on laskenut.
– Indikaattoribakteereita siellä on, mutta niidenkin määrät ovat pienentyneet. Eli näyttäisi, että vesi on puhdistumaan päin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii varotoimena vedestä muita taudinaiheuttajia. Nämä näytteet valmistuvat kuitenkin aikaisintaan loppuviikosta, Hartikainen sanoo.
Saastumisen syyksi on epäilty sadeveden pääsemistä Koivuniemen vedenottamon alavesisäiliöön. Korjaustoimet on aloitettu.
– Säiliöön ei enää pitäisi päästä uutta sadevettä, Hartikainen sanoo.
Maanantaina Kuopion vesi julkaisi myös täsmennetyn kartan Siilinjärven kirkonkylän alueesta, jolla vedenkeittokehotus on voimassa.
– Alueessa sinänsä ei ole tullut muutoksia, Hartikainen sanoo.
– Oli huomattavasti isommat resurssit käytettävissä, niin haluttiin sitä karttaa tarkentaa, koska siitä tuli palautetta, että se on epäselvä.
Kartta ei kuitenkaan kata koko keittokehotuksen piirissä olevaa aluetta. Keskusta-alueen lisäksi ruoanlaittoon ja juotavaksi tullut vesi tulee keittää Golftien, Kumpusen, Pohjois-Hamulan, Tynnörinen-Jynkänniemen, Kasurilanmäen, Kasu-Kokon ja Pyylammen vesiosuuskuntien alueilla.
Pyylammen vesihuolto-osuuskunta on listalla uutena. Vesiosuuskunnan alueella on Hartikaisen mukaan hyvin pieni määrä kiinteistöjä. Aiemmin asiasta on tiedotettu vesiosuuskuntaa suoraan tekstiviestitse.
– Se tänään nyt varalta lisättiin [tiedotteeseen], koska sinne todennäköisesti menee puhdasta vettä, mutta on pieni mahdollisuus, että sinne menee likaista vettä, Hartikainen sanoo.