Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yaran kaivoksen laajennus nytkähti eteenpäin

Siilinjärveläinen Yara selvittää mahdollisuuksia laajentaa kaivostaan. Laajennus mahdollistaisi Yaran toiminnan jatkumisen Siilinjärvellä kymmeniä vuosia eteenpäin.

Yaran kaivoksella tehty malmivarojen arvioinnin ja toiminnan jatkamisen esiselvitys on valmistunut ja yhtiö on päättänyt edetä ympäristövaikutusten arviointivaiheeseen.

Arviolta noin kaksi vuotta kestävän YVA-prosessin aikana selvitetään eri toteutusvaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia ympäröivään luontoon, ihmisiin ja yhdyskuntarakenteeseen.

YVA-menettelyn valmistelut käynnistyvät syksyn aikana, ja vaihtoehdot tulevat nähtäville tämän hetkisen arvion mukaan kesällä 2022.

– Kaivoksella on aina vaikutuksia ympäröivään yhteiskuntaan, sen vuoksi meille on tärkeää, että saamme sovitettua toimintamme edelleen osaksi Siilinjärveä. Tiivis yhteistyö ja keskustelu lähialueiden asukkaiden kanssa on suunnittelumme keskiössä, sanoo kaivoksenjohtaja Antti Savolainen tiedotteessa.

YVA-prosessia seuraa luvitusvaihe sekä yhtiön tarkemmat teknis-taloudelliset selvitykset. Yhtiön lopullinen päätös kaivostoiminnan jatkamisesta tai lopettamisesta on odotettavissa 2030-luvun alussa lupaprosessien päätyttyä.

Yaran kaivoksen nykyiset malmivarat mahdollistavat kaivostoiminnan jatkumisen vuoteen 2035. Kaivostoiminnan ja lannoitetuotannon jatkuminen Siilinjärvellä tämän jälkeen vaatii uusien malmivarojen hyödyntämistä, ja siksi Yara selvittää mahdollisuuksia laajentaa kaivosta.

– Toiminnan jatkuminen Siilinjärvellä, EU-alueen ainoassa fosfaattikaivoksessa, varmistaisi suomalaisten lannoitteiden ja kotimaisen viljelyn elintärkeän fosforin saatavuuden myös tulevaisuudessa, Savolainen sanoo