Syöpäyhdistykseltä iso lahjoitus Kysille – Marjatta Seitsonen teki keskoslapsille 75 Muumi-peittoa

Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen Siilinjärvi-Maaninka -paikallisosasto teki viime viikolla ison lahjoituksen, kun se kävi viemässä 75 pientä peittoa Kuopion yliopistollisen sairaalan keskososastolle.

Peitot ovat siilinjärveläisen Marjatta Seitsosen käsialaa.

– Täytän joulukuussa 75 vuotta, joten siksi 75 peittoa, hän kertoo.

Työnjako oli sellainen, että yhdistys maksoi materiaalit, Seitsonen teki työn.

– Olihan se aika iso urakka. Mietin kahdesti, otanko samanlaista enää. Mutta kun lupasin, en muille, vaan itselleni, että teen tämän, hän kertoo.

Seitsonen tunnetaan Siilinjärvellä muun muassa kansalaisopiston entisenä opettajana.

Ajattelen tätä myös oman mielenterveyden hoitona. Kun ei ajattele itseään, vaan keskittyy siihen työhön, unohtuu myös oma sairaus.

Marjatta Seitsonen

– Opetin muun muassa posliinimaalausta ja lyijylasitöitä.

Tie vei sittemmin Mikkeliin, josta Seitsonen muutti takaisin Siilinjärvelle muutama vuosi sitten.

– Sain kolme vuotta sitten kivan puhelun, kun naisääni kyseli, olenka tämän osaston puheenjohtaja. Hän kertoi, että on muuttamassa takaisin Siilinjärvelle, ja haluaisi tehdä syöpätyön hyväksi jotain. Sanoin, että naisten piiri ottaa taitavan käsityöläisen avosylin vastaan, paikallisosaston puheenjohtaja Liisa Väätäinen kertoo.

Seitsonen kertoo halunneensa takaisin Siilinjärvelle läheistensä vuoksi.

– Läheiseni ovat täältä, ja halusin myös lähelle ystäviä. Kun on vakavasti sairas, tukiverkko on tärkeä.

Seitsonen kertoo sairastavansa kolmatta syöpää.

– Ja aina olen saanut todella hyvää hoitoa Kysillä, että halusin nyt vuorostani auttaa heitä. Tein vastaavia lahjoituksia myös Mikkelissä, vauvateholle. Lahjoitukset on otettu aina ilolla vastaan. Äidit ova tiloisia, kun saavat lähteä sairaalasta peiton ja pikkunyytin kanssa kotiin.

Siilinjärvellä Seitsonen on tehnyt myös Mummon Kammariin muun muassa saalin ja hartiapeiton.

– Ajattelen tätä myös oman mielenterveyden hoitona. Kun ei ajattele itseään, vaan keskittyy siihen työhön, unohtuu myös oma sairaus, hän pohtii.

Syöpäyhdistyksen paikallisosasto on vuosien aikana tehnyt muitakin lahjoituksia.

– Viime keväänä lahjoitimme sädehoitoyksikköön myssyjä ja villasukkia. Neulojia oli parikymmentä. Monena muunakin vuonna olemme tehneet lahjoituksia, sädehoitoyksikköön tai syöpäosastolle, Liisa Väätäinen kertoo.

Syöpäyhdistys on lahjoittanut myös kipumpumppuja Siilinjärvelle.

– Viimeksi kotihoitoyksikköön. Se oli heidän ensimmäinen kipupumppunsa, niistä on kuulemma huutava pula. Kaikkiaan olemme lahjoittaneet neljä yli 2 000 euron arvoista kipupumppua. Kun muuten emme voi auttaa, niin edes näin, yritämme auttaa lahjoituksilla.

Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen Siilinjärvi-Maaninka -paikallisosasto juhli hiljattain 35-vuotista taivaltaan Siilinjärven kirkossa, jossa esiintymässä oli muun muassa tenoripoliisi Petrus Schroderus.

Väätäinen kertoo, että paikallisosastolla on noni neljäsataan jäsentä.

Hän myös muistuttaa, että parhaillaan on menossa Roosa nauha -kampanja. Tänä vuonna kampanjan teemana ovat suolistosyövät ja Roosa nauhan on suunnitellut Eva Wahlström.

Roosa nauha -päivää vietetään 8. lokakuuta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat