Kirpputoriyrittäjä Sanna Konosen poika selviytyi viisi vuotta sitten vakavasta syövästä – nyt hän avaa hyväntekeväisyyspöydän, jonka tuotot lahjoitetaan lasten veri- ja syöpätautien osastolle

Kirpputori IiniMiinin yrittäjä Sanna Konosen nuorimmainen poika sairastui viisi vuotta sitten erittäin vakavasti. Vuonna 2016 Konosen silloin 11-vuotias poika alkoi valittaa pohjatonta väsymystä.

– Hän nukkui paljon, mutta vakuutti kuitenkin, että ei ole mitään. Sitten kun hän rupesi yhtäkkiä kalpenemaan lähdettiin sairaalaan.

Pojalla todettiin akuutti myelooinen leukemia eli AML, joka tunnetaan myös nimellä aikuisten leukemia.

– Se on todella harvinainen lapsille. Jirolla oli muutenkin hyvin oudot oireet, sen takia hänestä otettiin paljon erilaisia kokeita ja lisäverta tutkimustarkoituksiin, Kononen kertoo.

Vaikka sairaus löytyi hyvissä ajoin, ennuste oli huono.

– Yritin ylilääkäriltä kysyä ennustetta, mutta sen sijasta hän sanoi minulle, että nyt ei Sanna mietitä sellaisia, nyt hoidetaan poika kuntoon, Kononen toteaa hymyillen.

Yritin ylilääkäriltä kysyä ennustetta, mutta sen sijasta hän sanoi minulle, että nyt ei Sanna mietitä sellaisia, nyt hoidetaan poika kuntoon.

Sanna Kononen

– Meillä oli todella ihanat lääkärit ja hoitajat.

Puoli vuotta Kononen käytännössä asui sairaalassa.

– Pojalla oli viiden-kuuden viikon jaksoja, että hän ei päässyt kotiin ollenkaan. Myöhemmin saatiin käydä kahdesta-neljään päivään kotona ja sitten palattiin takaisin sairaalaan.

Joulukuussa 2016 hoidot jouduttiin keskeyttämään, sillä pojan selkäydin ei kestänyt raskaita hoitoja. Silloin oltiin ihan heikoimmillaan, Kononen kertoo.

Huhtikuussa 2017 poika sai kuin saikin terveen paperit.

Osastolle ei voi antaa käytettyjä tavaroita, siksi kaiken pitää olla uutta.

Sanna Kononen

Vuoden kestäneiden hoitojen aikana Kysin lasten veritautien osastosta tuli Konoselle hyvin tuttu paikka.

– Se on sellainen osasto, että siellä oikeasti pidetään yhtä ja tuetaan toisia. Hoitajat on aivan mahtavia, miten he jaksavatkin ne lasten kiukuttelut ja itkut.

Ajatus osaston auttamisesta ja lahjoituksien keräämisestä heräsi siellä vietettyjen päivien ja viikkojen myötä. Idea toteutuksesta jalostui ajan kanssa.

– Nyt kun oli tätä asiakkailta jäänyttä ylimääräistä vaatetta ja tavaraa niin ajattelin, että tehdäänpä tällainen tempaus.

Ajatus on yksinkertainen: lahjoitustuotteet ovat myytävänä yhdessä pöydässä, jokainen asiakas saa itse määritellä tuotteen hinnan.

– Eräs asiakas ihmetteli, kun hän sai ensimmäistä kertaa itse päättää tuotteen hinnan. Ensin hän antoi euron, sitten toisen ja kolmannen, Kononen naurahtaa.

– Pääasia että tavarat liikkuvat, minimihinta on kymmenen senttiä ja ylärajaa ei ole. Tässä on siis helppo tilaisuus lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Myynnistä saaduilla tuotoilla ostetaan leluja, pelejä ja soittimia – mitä vain lasten osastolle sillä hetkellä kaivataan ja tarvitaan.

– Osastolle ei voi antaa käytettyjä tavaroita, siksi kaiken pitää olla uutta, Kononen kertoo.

Omasta kokemuksesta hän myös tietää, että aikaa jos jotakin osastolla on.

– Me pelattiin pojan kanssa lautapelejä varmaan joka ilta, ne tuli kyllä todella tutuksi, Kononen naurahtaa.

Viime viikolla pystyyn laitetusta pöydästä on lähtenyt jo tavaraa liikkeelle. Lahjoituksia otetaan vastaan.

– Tuo vain meille tavarat, niin me huolehdimme lopusta.

Kononen ei ole vielä päättänyt, miten kauan hyväntekeväisyyspöytä on pystyssä.

– Pienkeräyslupa on maksimissaan kolme kuukautta, katsotaan miten tämä lähtee käyntiin. Helmikuussa on kansainvälinen lasten syöpäpäivä, siihen asti ainakin kerätään, Kononen sanoo.

– Jos keräys onnistuu hyvin, niin jatketaan sitten jossain vaiheessa jonkun toisen hyväntkeväisyyskohteen kanssa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat