Alle 12-vuotiaiden koronarokotukset käyntiin – Siilinjärvellä rokotetaan nyt myös lauantaisin

Siilinjärven kunta aloittaa 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset tammikuussa. Pääpaino on ensin riskiryhmään kuuluvissa lapsissa, mutta rokotetta tarjotaan kuitenkin koko ikäryhmälle.

5–7-vuotiaat, alle kouluikäiset rokotetaan Innocumilla neuvolassa. Rokotuspäivä on lauantaina 22. tammikuuta ja ajat varataan puhelimitse. 7–11-vuotiaat koululaiset rokotetaan kouluilla erikseen ilmoitettuina päivinä.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotuksestaan, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään asiasta.

Kehittämisylihoitaja Tuija Pakkala kertoo, että tätä lainkohtaa tulkitaan pääsääntöisesti Siilinjärvellä yleensä siten, että 12-vuotias ja sitä vanhempi lapsi pystyy itse päättämään omasta rokotuksestaan. Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan kuitenkin huoltajien suostumus.

Kuopiossa 5–11-vuotiaiden rokotukset alkoivat jo viime vuoden viimeisinä päivinä ja jatkuvat tammikuussa. Viime maanantaina kaupunki tiedotti, että 7–11-vuotiaiden koronarokotusajat on varattu toistaiseksi loppuun.

Siilinjärvellä ryhdytään tehostamaan koronarokotuksia siten, että terveyskeskuksella rokotetaan jokaisena tammikuun lauantaina 8. tammikuuta alkaen. Kunnantalolla rokotetaan entiseen tapaan arkisin.

– Uuden järjestelyn myötä olemme pystyneet avaamaan noin 3000 uutta aikaa tammikuulle. Aikoja on jaettu niin puhelimitse kuin nettiajanvarauksen kautta, Tuija Pakkala kertoo.

Kunnassa käytetään nyt kaikki resurssit, jotta rokotuksen saadaan rullaamaan tehokkaasti. Kaikki rokotukset järjestetään ajanvarauksella, walk in -tapahtumat lisäisivät ruuhkia ja lisäisivät tartuntariskiä.

– Tällä hetkellä annetaan niin paljon rokotteita kuin vain pystytään. Tilanne elää koko ajan ohjeistuksen osalta, ohjeet saattavat muuttua jopa saman päivän aikana.

– Kun annosväli tipahti 3–4 kuukauteen, niin meillä on nyt tuhansia ihmisiä, jotka haluaisivat rokotuksen välittömästi. Toivomme ymmärrystä, että kaikki kyllä saavat rokotteen, mutta eivät samana päivänä tai viikonloppuna, Pakkala korostaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat