Päivitetyt toimintaohjeet: toimi näin, jos sait positiivisen koronatuloksen

Siilinjärven kunta päivitti ohjeet positiviisen koronatuloksen saaneille. Ohjeistuksen mukaisesti positiivisesta tuloksesta kertovan tekstiviestin jälkeen tulee pysyä eristyksessä ja ilmoittaa asiasta lähikontakteille (tavatut ihmiset 48 tuntia ennen oireiden alkua, oireettomalla 48 tuntia ennen testin ottamista) ja esimiehelle, jos on ollut työpaikalla.

Viime aikojen ajoittaisista suurista tartuntamääristä johtuen terveysviranomaisen soitto positiivisesta koronatestituloksesta voi tulla vasta muutaman päivän sisällä. Soitto voi tulla tuntemattomasta numerosta kello 8-20 välisenä aikana.

Terveysviranomainen määrää eristykseen, jonka pituus on yleensä kymmenen päivää – lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta voidaan määrätä sakkoa.

Eristyksen aikana tulee välttää lähikontakteja muihin ihmisiin ja pysytellä asunnossa, ruoka- ja lääkehuolto tulee järjestää ensijaisesti esimerkiksi tuttavien avulla tai tilaamalla. Jos ruoan ja lääkkeiden hankkiminen ei onnistu, voi ottaa yhteyttä Siilinjärven kunnan aikuissosiaalityön sosiaaliohjaajaan.

Kuumetta ja särkyä voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Vakavien oireiden, kuten hengenahdistuksen, ilmetessä tulee soittaa akuuttivastaanotolle, puh. 017 402 281. Akuuttivastaanotto on auki arkisin kello 8-20, viikonloppuina kello 8-18.

Muina aikoina tulee ottaa yhteyttä päivystysapuun, puh. 116 117. Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa, esimerkiksi äkillisen rintakivun iskiessä tulee soittaa hätänumeroon 112.

Eristyspäätös tehdään tartuntatautilain nojalla ja päätöstä tulee noudattaa.

Eristyksen kesto on vähintään 10 päivää oireiden alkamisesta ja oireettomalla näytteenottopäivästä lukien. Tartuntariskin vähentämiseksi samassa taloudessa asuviin tulee pitää turvavälit. Fyysistä kontaktia tulee välttää, vaikka rokotussuoja olisi kattava.

Ennen eristyksen päättymistä pitää olla kaksi oireetonta päivää eli kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. Jos oireet häviävät kaksi päivää ennen eristyksen päättymistä, eikä oireita ilmene myöskään eristyksen päätyttyä, voi elämää jatkaa normaalisti hygieniaohjeet ja turvavälit huomioiden.

Mikäli oireet jatkuvat vielä yhdeksäntenä eristyspäivänä, tulee ottaa yheyttä Siilinjärven kunnan tartuntatautihoitajaan puh. 0447402821 arkisin kello 8-13.

Eristyksen aiheuttaman ansiomenetykseen voi hakea tartuntatautipäivärahaa Kelasta. Tartuntatautipäiväraha korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen.

Hakemuksen liitteeksi tulee liittää tartuntatautilääkärin kirjoittama eristyspäätös. Päätösten toimituksessa on ruuhkasta johtuen mahdollisesti pieni viive.

Lisätietoja saa osoitteesta www.kela.fi/tartuntatauti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat