Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko koronakaranteenissa tai eristyksessä oleva äänestää? Näin toimitaan Siilinjärvellä ja Kuopiossa – "Jos ihminen haluaa syystä tai toisesta äänestää ulkotiloissa, emme me kysele syytä"

Historian ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyi eilen keskiviikkona ja jatkuu 18.tammikuuta asti, varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.tammikuuta.

Koronatilanteen takia äänestää voi myös ulkotiloissa. Ulkona äänestäminen on mahdollista varsinaisena vaalipäivänä, mutta ei ennakkoäänestyksen aikana.

– Äänestyspaikkojen ulko-ovissa on opasteet ja niissä puhelinnumero, johon äänestäjää pyydetään soittamaan, jos hän haluaa äänestää ulkona. Äänestäjä odottaa tällaisessa tapauksessa ulkona, hallintoasiantuntija Tuula Kohonen Siilinjärven kunnasta kertoo.

– Vaalilautakunnan jäsenistöstä tulee tarvittava määrä ihmisiä ulos ja ääni otetaan vastaan ulkona.

Kohonen kuitenkin muistuttaa, että ääntä ei välttämättä pystytä heti ottamaan vastaan.

– Meidän pitää ensin varmistaa, että myös sisälle jää tarpeeksi vaalilautakunnan jäseniä vastaanottamaan ääniä.

Äänestäjä voi äänestää esimerkiksi omassa autossa, jolloin kontaktia ei juurikaan synny.

Tuula Kohonen

Voiko äänestämään tulla, jos on koronatartunnan tai altistumisen takia karanteenissa? Tilanne on Kohosen mukaan ristiriitainen.

– Silloin äänestäminen on mahdollista ulkotiloissa vaalipäivänä, mutta toisaalta jos ihminen on saanut koronatartunnan, kyllä silloin olisi suositeltavaa noudattaa eristystä tai karanteenia ja jäädä kotiin, Kohonen toteaa.

– Mutta jos ihminen haluaa syystä tai toisesta äänestää ulkotiloissa, emme me kysele syytä.

Kohosen mukaan ulkona äänestäminen suoritetaan mahdollisimman terveysturvallisesti.

– Äänestäjä voi äänestää esimerkiksi omassa autossa, jolloin kontaktia ei juurikaan synny.

Varsinaista drive in -äänestysmahdollisuutta ei ole.

Äänestyspaikoilla on voimassa vahva maskisuositus, äänestyspaikalla voi tuoda myös oman kynän, jos ei halua käyttää äänestyspaikan yleisiä kyniä.

Kohosen mukaan äänestyspaikkojen pintoja puhdistetaan ja tiloja tuuletetaan säännöllisesti hyvän hygienian varmistamiseksi.

Aluevaltuustoon pitkä lista pyrkijöitä myös Siilinjärveltä ja Maaningalta

Aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyi Siilinjärvellä ilman suurempia ruuhkia

Myös Kuopiossa ja Maaningalla äänestää voi ulkotiloissa varsinaisena vaalipäivänä.

Jos henkilö on aluevaalipäivänä lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, hän ei saa tulla sisään äänestyspaikkaan.

Karanteenissa tai eristyksessä olevan äänestäminen on mahdollista vaalipäivänä äänestyspaikan pihalla.

– Vaalipäivänä voi pyrkiä äänestämään oman äänestysalueensa ulkotiloissa. Vaalilautakunta on kyllä varautunut näihin tilanteisiin. Silloin pitää vain saada jotenkin tieto vaalivirkailijoille, että ulkona on henkilö, joka haluaa äänestää. Kukaan ei päivystä ulkona näitä henkilöitä odottamassa, kertoo Kuopion keskusvaalilautakunnan sihteeri Vesa Toivanen.

Ennakkoäänestyksen aikana voi tilata kotiäänestyksen, mikäli äänestys voidaan järjestää terveysturvallisesti ulkona. Jos on henkilöllä tiedossa oleva koronatartunta, niin silloin hänen tulee noudattaa tartuntatautilääkärin ohjeistusta.

Aluevaaleissa äänestäjän oli ilmoitettava halustaan äänestää kotonaan oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle viimeistään tiistaina 11. tammikuuta.

Lisätietoa ja koronaohjeita äänestäjille: vaalit.fi/koronaohjeita-aanestajille