Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sofia Laukkanen ilmoittaa Facebookissa ukrainalais-pakolaisten avuntarpeesta – ”Lämmin mieli on tullut yhteydenotoista”

Ukrainan sota synnyttää suomalaisissa voimakasta halua auttaa, joten ei ihme, että auttamiskanavia syntyy nyt paljon.

Siilinjärveläisen Sofia Laukkasen auttaminen sai alkunsa pienestä ilmoituksesta Facebookissa.

– Kuopioon pakolaisina tulleet äiti ja lapsi pyysivät lastenrattaita venäjänkielisessä fb-ryhmässä, josta viesti ei kovin kauas kanna jo kielimuurin takia, kertoo Sofia Laukkanen, jonka äidinkieli on venäjä. Aikuiset ukrainalaiset osaavat venäjää, joten kommunikointi sujuu.

– Silloin minulla kolahti, että näitä ihmisiä pitää auttaa. Laitoin viestiä eteenpäin Siilinjärven puskaradioon ja sitten Lahjoitetaan Siilinjärvi -ryhmään. Rattaat, syöttötuoli ja muutakin tavaraa löytyi lapselle nopeasti, Laukkanen kertoo.

Laukkanen sai yhteyden myös kuopiolaisiin vapaaehtoisiin, kuten Lera Heiskaseen, jotka tekevät työtä ukrainalaispakolaisten hyväksi. Heiskanen on ollut muun muassa perustamassa Facebookin Konkreettista apua Ukrainan pakolaisille / Savo -ryhmää. Vapaaehtoiset ovat myös lähettäneet tavaralahjoituksia kohti Ukrainaa.

– Kysyin Leralta, kuinka paljon ukrainalaisia on tulossa Kuopion seudulle – voisin järjestää apua Kuopion ortodoksisen seurakunnankin kautta, jossa työskentelen kanttorina.

Yhteydenottoja tulee jopa sadoittain Facebookiin laittamieni ilmoitusten johdosta.

Sofia Laukkanen

Tämän jälkeen Laukkanen sai tehtäväksi hankkia talvivaatteita kolmelle ukrainalaiselle naiselle, jotka olivat tulossa Kuopioon. Ukrainalaisilla ei yleensä ole kunnollisia talvikenkiä ja -vaatteita, joten nämä ovat usein ensimmäisinä hankintalistalla.

– Laitoin viestiä Lahjoitetaan Siilinjärvi -ryhmään ja voi tätä ihmisten hyvyyttä... vastauksia tuli paljon ja hyvin nopeasti. Naisilla oli tarjolla vaatteita ja miehet ilmoittivat, että he voisivat ostaa ruokaa. Lämmin mieli on tullut yhteydenotoista.

Tavaraa on liikkunut eteenpäin Kuopion ortodoksisen seurakunnan kautta. Seurakuntatalolla jaetaan myös ruokaa pakolaisille ja sitä on mahdollista käyttää kokoontumispaikkana. Ruuat on saatu lahjoituksena.

– Jos ottaa pakolaisia kotiinsa vastaan, niin ei tarvitse välttämättä itse ostaa kaikkia ruokia. Snellmaninkadulta niitä voi käydä myös hakemassa.

Tällä hetkellä Sofia Laukkanen ilmoittelee tarvittavista tavaroista lähinnä kahdessa siilinjärveläisessä fb-ryhmässä: ”Lahjoitetaan, Siilinjärvi” ja ”Puskaradio Siilinjärvi (sensuroimaton)” -ryhmissä.

Pakolaisia tulee Kuopion seudulle koko ajan lisää ja myös avuntarvitsemispyyntöjä tulee enenevässä määrin.

– Yhteydenottoja tulee jopa sadoittain Facebookiin laittamieni ilmoitusten johdosta, joten yksityisenä henkilönä tämän pyörittäminen on ollut aika vaativaa. Pääasia että apua on saatu eteenpäin.

– Nyt olen laittanut ilmoituksiin tarkat tiedot tarvittavista vaatteista kokotietoineen sekä muista tarvittavista tavaroista. Näin sopivat vaatteet saadaan nopeasti avuntarvitsijalle eikä mihinkään pääse kertymään isoja lahjoitettavien tavaroiden kasoja, Laukkanen kertoo.

Laukkanen ei luonnollisestikaan pysty yksin vastaamaan kaikkiin avunpyyntöihin. Työhön tarvitaan paljon vapaaehtoisia.

– Jos joku haluaa, niin voimme sopia myös toimeksiannoista vapaaehtoisten kanssa. Esimerkiksi eilen etsimme talvivaatteet aivan sukista alkaen seitsemälle henkilölle, mihin hommaan kului koko päivä.

Laukkanen on sopinut Siilinjärven matkahuollon/Villakeijun yrittäjän kanssa, että tavaroita voi sovitusti tuoda myös Villakeijuun, josta Laukkanen hakee ne ja toimittaa eteenpäin. Tavaroiden viemisestä Villakeijuun on siis sovittava ennakkoon Laukkasen kanssa.