Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siilinlahden koululla toimiva vaateapukeskus kerää vaate- ja tavaralahjoituksia ukrainalaispakolaisille – Tällä hetkellä kysyntää on etenkin polkupyöristä

Vapaaehtoiset Natalia, Olha ja Svetlana viikkaavat ja lajittelevat lahjoituksena tulleita vaatteita SPR:n vaateapukeskuksessa Siilinlahden koululla.

Huhtikuussa perheineen Ukrainasta Suomeen saapuneet naiset käyvät auttamassa vaateapukeskuksessa säännöllisesti.

– On mukavaa, kun päivisin on jotain tekemistä, naiset kertovat.

Suomen Punaisen Ristin Siilinjärven osaston ylläpitämästä vaateapukeskuksesta Siilinjärvelle saapuneet ukrainalaispakolaiset ovat voineet hakea vaatteita, leluja ja harrastusvälineitä uuden elämän alkuun.

– Joillakin tänne saapuneilla pakolaisilla ei ole ollut lainkaan matkatavaroita, SPR:n Siilinjärven osaston puheenjohtaja Riina Myyryläinen kertoo.

Vaateapukeskuksen toiminta käynnistyi huhtikuussa.

– Siilinjärven Reserviläisille, jotka keräävät huonekaluja ja kalustavat asuntoja pakolaisille, oli kertynyt suuret määrät myös vaatteita, ne piti saada muualle, Myyryläinen kertoo.

– Oli myös toivetta, että vaateavun taustavoimana toimisi joku järjestö.

Tilat löytyivät Siilinlahden koulun käytöstä poistetuista luokkahuoneista. Tähän asti vaateapu on ottanut lahjoituksia vastaan kaksi kertaa viikossa, samoina päivinä pakolaiset ovat voineet hakea lahjoituksia.

Tästä viikosta lähtien vaateapukeskus on auki vain keskiviikkoiltaisin.

Avun tarve ei ole enää niin akuutti kuin keväällä.

Riina Myyryläinen

– Avun tarve ei ole enää niin suuri ja akuutti kuin keväällä. Sen lisäksi meidän vapaaehtoisilla on lomat ja enemmän omia menoja näin kesällä.

Avun tarpeen vähenemistä selittää Myyryläisen mukaan myös se, että pakolaiset ovat alkaneet saada vastaanottorahaa ja osa on saanut töitäkin.

Tällä hetkellä vaateavun piirissä työskentelee noin kaksikymmentä vapaaehtoista. Heidän joukoissaan myös ukrainalaiset Natalia, Olha ja Svetlana.

Naisten mukaan on mukavaa pitää yhteyttä muihin vapaaehtoisiin.

– Ihmisten (suomalaisten) asenne meitä kohtaan on ollut todella ihana.

Yhteistä kieltä ei ole, mutta siitä huolimatta yhteinen sävel on löytynyt.

– He ovat todella ahkeria, vapaaehtoinen Sari Viiri kertoo.

Kommunikointi sujuu suomen, englannin ja kännykän kääntäjäsovelluksen avulla.

– Hyvin on kielimuurista huolimatta selvitty.

Vaateapukeskuksen varastoihin on kertynyt jo niin paljon lahjoituksia, että lahjoituksia on jouduttu jo rajaamaan.

– Ei ole mielekästä, että keräämme isot määrät vaatetta varastoihin pyörimään. Tiedot vastaanotettavan tavaran toiveista päivitetään Siilinjärven SPR:n nettisivuille ja Facebook-sivulle, Myyryläinen kertoo.

Tällä hetkellä kysyntää olisi etenkin aikuisten polkupyörille.

– Meillä on jonkin verran pikkuvikaisia polkupyöriä, olisi tietenkin kiva antaa pyörä, jossa on kaikki kohdillaan. Jos jollakin on taitoa ja halua korjata pyöriä, niin meihin saa olla yhetydessä.

Myyryläisen mukaan on mahdollista, että vaateapukeskukseen kertyneitä vaatteita lahjoitetaan jossain vaiheessa eteenpäin.

– Voidaanko lahjoittaa, se on vielä kysymysmerkki. Siilinlahden koulu on tunnetusti sisäilmaongelmainen. Mutta yksi vaihtoehto voisi olla, että lahjoitustavaraa saa tulla hakemaan kuka vain tarvitseva. Mitään ei ole kuitenkaan vielä päätetty.

Myyryläisen mukaan on myös mahdollista, että pakolaisten määrä lähtee jälleen nousuun.

– Keski-Euroopassa pakolaisia on valtavasti, siellä alkaa resurssit loppumaan. Ruvetaanko ihmisiä siirtämään valtioiden välillä, sekin voi olla mahdollista.

Sen seurauksena myös Siilinjärvelle voi tulla lyhyelläkin aikataululla paljon ihmisiä. Myös syksy ja talvi lisäävät avun tarvetta.

– Jos ukrainalaiset ovat vielä syksyllä täällä, he tarvitsevat tietenkin kunnolliset syksy- ja talvivaatteet. Vaikka olisi töissä, varat ei välttämättä riitä uusien vaatteiden hankkimiseen koko perheelle.