Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ViaDia joutuu lopettamaan ruoka-avun jakamisen Siilinjärvellä – "Kun dieselin hintakin on niin korkea, pakko oli tehdä valitettavia ratkaisuja"

ViaDian ylläpitämä ruoka-avun ruokajako loppui ainakin toistaiseksi Siilinjärvellä. Viimeinen ruokajako oli keskiviikkona 30. marraskuuta.

ViaDia Pohjois-Savo ry:n hallintojohtaja Petri Kekäläinen kommentoi, että tilanne on todella harmillinen.

– Olemme yrittäneet saada ruokajaon jatkumaan tavalla tai toisella, koska se on koettu niin tärkeäksi.

Ruokajaosta on hyötynyt sadat ihmiset Siilinjärvellä joka viikko.

Kynnyskysymykseksi ruokajaon jatkumisen kannalta on noussut kysymys, kuka maksaa polttoaineet, jota kuluu hävikkiruoan noutamiseen ruokakaupoista. Ruoat haetaan Vuorelan ja Siilinjärven kaupoista.

– Me olemme yhdistyksenä tuoneet ruoka-avun viikoittain Siilinjärvelle ja siitä on koitunut meille kustannuksia. Nyt kun dieselin hintakin on niin korkea, pakko oli tehdä jotain valitettavia ratkaisuja, Kekäläinen kertoo.

Kustannukset ovat vuositasolla viiden tuhannen euron luokkaa. Kekäläinen pyysi tähän kunnalta avustusta.

– Virkamiehet eivät ajatukselle syttyneet. Esimerkiksi Varkaudessa ja Kuopiossa kunta on budjetoinut ruoka-apuun sen verran rahaa, että olemme saaneet auton käyttöön.

Kekäläinen harmittelee sitä, että hävikkiruokaa olisi kaupoissa tarjolla, mutta sitä ei päästä hakemaan.

Kehitysjohtaja Pekka Kauhanen saa Kekäläiseltä erityiskiitokset.

– Pekka käänsi kyllä jokaisen kiven ja ohjasi meitä hakemaan Ely-keskuksen Pohjois-Savon kiertotalouskokeilut -hankkeeseen mukaan. Resurssipulan vuoksi emme kuitenkaan ehtineet laittaa hakemusta sisään ajoissa, Kekäläinen harmittelee.

Kekäläisen mielestä ruoka-apu on ollut hyvä ja halpa tapa auttaa ihmisiä konkreettisesti ja jatkuvasti.

– Ruoka on ilmaista. Kulut syntyvät vain autosta. Pitäisi muistaa, että koskaan ei voi tietää, milloin elämässä tulee kriisi, jos vaikka sairastuu. Kuka tahansa voi olla joskus ruoka-avun tarpeessa. Eikös sitä sanota että kunta voi niin hyvin kuin sen vähäosaisin asukas, Kekäläinen summaa.