Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätekukko aloitti poistotekstiilien keräyksen Siilinjärvellä

Kodeista poisheitetyt rikkinäiset vaatteet ja kodintekstiilit ovat kuuluneet aiemmin kodin sekajäteastiaan ja sitä kautta energiana hyödynnettäväksi. Nyt rikkinäisiä, mutta puhtaita vaatteita ja kodin tekstiilejä kerätään poistotekstiilit-nimellä.

Jätekukko on aloittanut poistotekstiilien keräyksen Siilinjärvellä. Farkkukankaalla päällystetty keräysrullakko löytyy Elävä säätiön myymälästä Kasurilantieltä.

Maksuttomaan keräykseen voi tuoda rikkinäisiä, virttyneitä tai loppuun kuluneita vaatteita ja kodintekstiilejä.

Tekstiilien lajittelusta huolehtii Elävä säätiö omissa tiloissaan Siilinjärvellä.

Jätekukko toimittaa jalostukseen kelpaavat poistotekstiilit Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle (LSJH) laadunvarmistukseen, minkä jälkeen kierrätykseen kelpaava tekstiili ohjataan LSJH:n poistotekstiilin käsittelylaitokseen Paimioon jalostettavaksi kierrätysraaka-aineiksi.

– Poistotekstiilien käsittelylaitoksessa kuidut avataan mekaanisesti, ja lopputuloksena saadaan kierrätyskuitua teollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä, suodatinkankaita ja komposiitteja, kertoo Jätekukon logistiikkainsinööri Mikko Laakso.

Tekstiilien tulee olla puhtaita ja kuivia, jotta kuitujen hyödyntäminen materiaalina on mahdollista.

Keräykseen eivät sovellu kosteat, homeiset, likaiset, voimakkaasti haisevat tai tuholaisia sisältävät tekstiilit.

Sekajätteeseen kuuluvat myös alusvaatteet, sukat, sukkahousut, uima-asut, tyynyt, peitot, pehmusteet, matot, kengät, laukut, vyöt ja pehmoeläimet.